Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Második Mozartként indult, a legkönnyedebb kezű karmester lett

Második Mozartként indult, a legkönnyedebb kezű karmester lett

1897. június 7-én született, és 1970. július 30-án hunyt el a Clevelandi Zenekart világhírűvé tevő karmester, Széll György, aki zongoristaként kezdte karrierjét – nevezték a „második Mozartnak” is -, de igazán nagyot a pulpituson alkotott. Szigorú vezető volt: állítólag amikor belépett a Severance Hallba – a zenekar koncerttermébe -, az oszlopok is egyenesebben álltak.

- hirdetés -

Széll György Budapesten született, 3 éves volt, amikor a család Bécsbe költözött, itt kezdett zongoratanulmányokba, majd zeneszerzést is tanult. Mindkét területen komoly tehetségnek mutatkozott, 16 évesen pedig már karmesterkényt is bizonyított a Berlini Filharmonikusok élén. Berlinben Richard Strauss a Don Juan próbáinak levezetésével bízta meg Széllt, de egy alkalommal elaludt, így egy órát késett a stúdióból, ahol lemezre rögzítették a művet. A zenekar a penzum felével már készen volt, amikor Strauss megérkezett. Strauss szerint Széll annyira jól dolgozott, éppen úgy értelmezte a művet, ahogy ő maga tette volna. A további másik két részt visszavette, de a felvételen megmaradtak a Széll által vezényelt részek is.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Új kötet jelent meg Széll György clevelandi éveiről

Számos európai zenekarral és operában dolgozott, Budapesten 1920. február 13-án a Carmennel mutatkozott be. 1939-ben telepedett le New Yorkban. Tanított, vezényelt, de karrierje Toscanini segítségével indult be. 1946-ban amerikai állampolgár lett, és ugyanebben az évben vette át a nem jelentős együttesnek számító Clevelandi Zenekart. A maga elképzelései szerint, szisztematikusan, új muzsikusokkal építette újjá a zenekar hangzását, az 50-es évek végére emelkedtek a legnagyobbak közé.

Egy klasszikus felvétel a Clevelandi Zenekartól és Széll Györgytől, amelyen a karmester Beethoven V. szimfóniájába is bevezeti a hallgatókat

(Via Cleveland Arts Prize)

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.