Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A középszerűséget gyűlölte, a zseniket ösztönösen felismerte - Robert Schumann

A középszerűséget gyűlölte, a zseniket ösztönösen felismerte – Robert Schumann

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Robert Schumann 1810. június 8-én született Zwickauban, és 1856. július 29-én hunyt el a németországi Bonn mellett levő endenichi ideggyógyintézetben. Írt zongoraművet, szimfóniát, dalt, kamaraművet, oratóriumot és kritikákat.

A romantikus zene egyik legkiemelkedőbb és legnépszerűbb alakja korának egyik legnagyobb tiszteletben álló zenekritikusa is volt. Életét és műveit Vásáry Tamás zongoraművész-karmester értő segítségével idézzük fel.

Schumann különleges, az önsanyargatást sem nélkülöző zongoratechnikájáról egy korábbi cikkünkben írtunk:

Ide kapcsolódik:
Egy kritikus zeneszerző

Ismerje meg Clara Schumannt, a zeneszerző feleségét, aki zongoraművészként és komponistaként is komoly életművet hagyott maga után.

Ide kapcsolódik:
Szerelem, karrier és család a zongora körül

A lipcsei Schumann Múzeumban jelenleg is látható állandó kiállítás 1999-ben nyílt meg, és gyakorlatilag semmit nem tudhatott meg a látogató Clara Schumann pályájáról, a tárlat szinte kizárólag Robert Schumannra koncentrált. Az átalakítás következményeként a látogatók megismerhetik az ő zongoraművészi karrierjét, nemzetközi sikereit, valamint zeneszerzői életművét is. A bővítés mellett korszerűbb is lesz a kiállítás, a 21. századnak megfelelően interaktív elemekkel teszik élményszerűbbé a látogatást.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X