Papageno Radio
Intermezzo Auer Lipót öröksége

Auer Lipót öröksége

Korszakos jelentőségű művészek, örömzene és könnyed szórakozás – ez mind szerepel a Mendelssohn Kamarazenekar veszprémi fesztiválján.

A veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész-karmesterre és zenepedagógusra egyaránt büszke Európa, Oroszország és az Egyesült Államok is. A veszprémi fiúból pár évtized alatt a cár udvari szólóhegedűse, nemesi rangra emelt államtanácsos, a Szentpétervári Konzervatórium tanára, az Orosz Zenei Társaság igazgató-karmestere lett. Az örökségének szentelt fesztivál házigazdája a Mendelssohn Kamarazenekar.

Mendelssohn Kamarazenekar

Veszprémben népszerű a komolyzene, és mint Kováts Pétertől, a fesztivál művészeti vezetőjétől kiderült, Auer Lipót neve is jelen volt a város kulturális életében, hiszen a „veszprémi Csermák Antal Zeneiskola egykori igazgatója, Káté István, illetve az intézmény tanára, Rakos Miklós hegedűversenyt rendeztek a nevével, különszámot áldozott rá az egyik helyi periodika, a Vár Ucca 17, illetve a veszprémi Pantheonba is került egy relief, Kő Pál szobrászművész alkotása”, de korántsem akkora mértékben, mint amekkorát Auer megérdemelt volna. „A Mendelssohn Kamarazenekarral régóta gondolkodtunk azon, hogy miként lehetne a veszprémi születésű Auer Lipót szellemi örökségét ápolni. Készítettük egy portérfilmet az életéről Gyökerek és ágak címmel, megjelent az életrajza is, mesterkurzusokat szerveztünk, létrehoztuk az Auer Akadémiát. És természetesen szélesebb körben is szerettük volna életben tartani az Auer nevet, így róla neveztük el a fesztiválunkat” – avatott be Kováts Péter a fesztivál létrehozásának körülményeibe.

A Keller Quartet – forrás: Keller Quartet

Augusztus 2. és 6. között a Mendelssohn Kamarazenekar olyan korszakos jelentőségű művészeket hoz el Veszprémbe, mint Vagyim Repin vagy a köztudatba üstökösként berobbant Ray Chen. Beethoven G-dúr zongoraversenyét Frankl Péter tolmácsolja majd, de Veszprémbe érkezik az Auer trió mellett a Keller vonósnégyes és Ránki Dezső is. A fergeteges hangulat mellett a gondtalan és könnyed szórakozást pedig Alekszej Igudesman biztosítja majd.

(Interjúrészlet: via Fidelio)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!