Papageno Radio
- hirdetés -
Folk Cserepes Károly lemeze a Világzenei toplistán

Cserepes Károly lemeze a Világzenei toplistán

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A világ legrangosabb világzenei toplistájára, a World Music Charts Europe-ra került Cserepes Károly Blacklake című albuma, amely a Fonó Budai Zeneház kiadásában jelent meg. Júliusban más magyar album nem került fel a listára.

- hirdetés -

A rangos listát 24 ország ötven világzenei rádiós szakemberének szavazatai alapján állítják össze.  A zenész anyagát a 17. helyre rangsorolták a júliusi listán, amelyet a finn Maria Kalaniemi és a svéd Eero Grundström duójának Svalan című albuma vezet.     Cserepes Károly albuma képzeletbeli sétára hívja a hallgatót a feketetói vásárba. A lemezen az előadó tradicionális hangfelvételeket ágyazott szokatlan zenei környezetbe: népzenei gyűjtések felvételei változtatás nélkül, eredetiben kerültek fel a lemezre új zenei szövetet alkotva.

Blacklake (Negreni, Feketetó) kis falu Romániában, ahol a 19. század óta országos vásárt rendeznek minden ősszel. A soknemzetiségű Romániában, ahol együtt él román, magyar, cigány, zsidó, szász, ez a vásár egyben kulturális találkozóhely is volt. A 20. század végéig, ha zenészek keresték fel a vásárt, a hangszerüket is magukkal hozták, az etnikumok zenéje között igazi áthallás volt. Vásár még van, de napjainkra a zenészek elmaradtak, Cserepes Károly viszont képzeletbeli sétára invitálja a hallgatót a régi feketetói vásárba – a megváltozott technikai lehetőségek segítségével.

Lemezkritikánk a Blacklake-ről itt olvasható

A Blacklake-en a folklórminták egymással is kölcsönhatásba lépnek, és láthatóvá válik, hogy a kultúrák között nincsenek éles határok, inkább csak folyamatos átmenetek. A szerző, zenész szerint technikai szempontból a digitális technika teszi lehetővé ezt a fajta értelmezést: az eredeti anyagok kevés hangolással (tempóban, hangmagasságban) zeneileg közös nevezőre hozhatók.

„Alapelvem, hogy a tradicionális hangfelvételeket szokatlan zenei környezetbe ágyazom. A mintákat alapvetően nem változtatom meg, hanem azokat mint talált tárgyakat helyezem el az idegen zenei szövetben. Egyik célom, hogy ezek az eredeti folklórkincsek, amelyekre egyébként csak a szűkebb szakma figyel, ilyen módon eljussanak egy másik, szélesebb közönséghez” – írta lemezéről Cserepes.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X