Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Egy lépéssel a győztesek előtt

Egy lépéssel a győztesek előtt

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Pannon Filharmonikusok lezáruló, Győztesekkel játszunk! évadát hirdető bérletfüzeten Bogányi Tibor örömtől sugárzó arccal fordult felénk, a háttérben a muzsikusokkal. A színpadon a szólisták és a zenekar előtt egy lépéssel előrébb álló karmesternek a közönség jórészt csak a hátát látja. Az évről évre komoly eredményekkel büszkélkedő zenekar vezető karmestere rácáfol a „szomorú zenészek” sztereotípiájára. Koncertjei garanciát jelentenek a töltekezésre, a karmester tavalyi évadköszöntő szavait idézve: „Ahol a lélek és a muzsika találkozik, átléphetünk egy dimenziót.”

Bogányi Tibor vezető karmester a hatodik évadát zárta a Pannon Filharmonikusoknál. Személyisége megdönt számos sztereotípiát: a Finnországból érkező karmester a hideg északról közvetlenséget hozott az együtteshez, ahol kiegyensúlyozott szakmai légkörben, a zene komolyságát örömteli muzsikálással oldja fel. A 2016/2017-es évadban a zenekar olyan hangszeres szólistákkal lépett színpadra, akik nemzetközi pályafutása, eredményei megkérdőjelezhetetlenek, ugyanakkor a pécsi együttes vezető karmesterével közös munka többletet nyújt még a világ vezető művészeinek is.

„A velünk dolgozó művészek értékelik a profizmust, ami szükséges ehhez a szintű közös munkához, és amit meg is találnak nálunk. A szívüket viszont a PFZ-nél a „muzsikálni vágyó többlet” és a Kodály Központ húzza vissza. E kettő együtt egy nagyon ritka, inspiratív helyet teremt a világban” – emeli ki a pécsiek vezető karmestere.

Bogányi Tibor és Benjamin Schmid – forrás: Pannon Filharmonikusok

A magyar zenei élet számos újdonságot köszönhet a karmesternek. A Finn Oroszlán Lovagrenddel kitüntetett dirigens számos finn zeneszerző művét mutatta be hazánkban, de neki köszönhetjük a Rijekai Operaház énekeseinek debütálását is Pécsett a Kodály Központban. Felkérésére a zenekar rezidens szólistája, Benjamin Schmid Bartók Béla II. hegedűversenyét vette fel az elmúlt évadban a Pannon Filharmonikusokkal, és a következő évadban a legendás hegedűművész jazzhegedűs oldalával mutatkozik be a pécsi közönségnek. Schmid amellett, hogy felejthetetlen hangulatú játékkal ajándékozta meg a nézőket, a közös munka is nagyszerű eredménnyel zárult, melyben a szólista is ritkán megtapasztalható élményről számolt be:

„Nem is beszélve a vezető karmesterről Bogányi Tiborról, akinek nagy rajongója vagyok, mert arrafelé tereli a zenét, ahol lennie kell, nem tökéletességet akar a tökéletesség kedvéért, hanem tökéletességet a zene kedvéért. Még soha nem mondta nekem karmester felvétel során, hogy ’repülj, ne törődj velünk, nekünk kell téged követnünk, neked szabadnak kell lenned, játszanod kell a részedet, mi ott leszünk, ne óvatoskodj’. Ilyen karmestert nagyra értékelek, tudom mennyit jelent ez és tulajdonképpen megcsináltuk.” (Benjamin Schmid)

Bogányi Tibor 15 hangversenyen állt a karmesteri pódiumra, ahol nem egy alkalommal embert próbáló teljesítményét követhették végig azok, akik a Pannon Filharmonikusokkal tartottak a 2016/2017-es évadban. Újdonságok és szakmai kihívások kísérték végig ezt az időszakot is. A karmester vezényletével a pécsiek először válthattak jegyet balettelőadásra a Kodály Központban, részt vehettek Bartók színpadi műveinek főpróbáin és bemutatóin. A gordonkaművészként is elismert dirigens a barokk játékmódot és a kamaramuzsikát is a nagyzenekari hangzás elmélyítésének szolgálatába állítja, és maga is vállalja a megmérettetést: csellistaként Fenyő László partnereként hallhattuk Vivaldi kettősversenyében novemberben a Kodály Központ és a Müpában, tavasszal pedig első alkalommal vezényelte J. S. Bach monumentális Máté-passióját. A sokoldalú művésznek köszönhetően a legendássá vált újévi tapsorkán közepette kreatív műsor-összeállítással köszöntötte a zenekar a magyar olimpikonokat, és nagysikerű fesztiválnyitó hangversenyt adott a Bartókplusz Operafesztiválon az évad végén.

A zenekar nemzetközi kultúraközvetítő tevékenységében Bogányi Tibor jelentős szerepet vállal. Pécs és Szarajevó állami díjjal elismert kulturális együttműködésére volt példa az általa vezényelt 1956-os emlékkoncert 2016 októberében, vendégkarmesterként 2017 nyarán az Opatija Fesztivál keretében dirigálja a Rijekai Operaház  Aida előadását, a következő évad őszén pedig a Varasdi Barokk Esték keretében lép fel a Pannon Filharmonikusokkal.

Igazán rendhagyó módon a zenekar vezető karmestere 2017 szeptemberében két hét alatt három megnyitót fog vezényelni Pécsett. Szeptember 1-jén a Pécsi Tudományegyetem alapításának 650. évfordulója alkalmából a Város Napi Díszhangverseny ünnepi műsorát dirigálja Bogányi Tibor. Szeptember 7-én a Pannon Filharmonikusok nyitó hangversenyén áll a karmesteri pódiumra, majd szeptember 15-én a Széchenyi téren a Kodály évet fogja megnyitni a PFZ vezényletével. A Kodály Ünnepi hangverseny további különlegessége, hogy a zenekar hosszú idő óta először lép színpadra Pécs főterén.

„Sok mindennel rendelkezem, amit megoszthatok, amit aztán megosztok Tiborral, ő pedig továbbadja a következő zenészgenerációnak. Ezért találkozunk újra és újra, a köztünk lévő szeretetnek és tiszteletnek köszönhetően.” (Andrej Gavrilov)

A 2017/2018-as évadban tehát a vezető karmester tovább folytatja a munkát: a zenei energiájának továbbadását abban a szellemiségben, melynek köszönhetően talán egy lépéssel sokunk előtt jár.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X