Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Érdemes néha rendet rakni az irataink között

Érdemes néha rendet rakni az irataink között

Egy új-zélandi zenekar kottatárából került elő két eredeti Gustav Holst kézirat, amelyek eltűnését még 1906-ban regisztrálták.

- hirdetés -

Justus Rozemond a Bay of Plenty Symphonia zeneigazgatója, valamint az együttes kottatárosa iratrendezést és nagytakarítást tartottak az együttes könyvtárában, amikor két gyanús kéziratra bukkantak. Az igazgató elmondása szerint több tonna iratot szortíroztak szét miközben a kezükbe kerültek a Holst-kották, és bár nem voltak benne biztosak, hogy mit találtak, de úgy döntöttek megvizsgáltatják az iratokat.

Elveszettnek hitt Puccini-művek kerültek elő

- hirdetés -

A szakértői vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy Gustav Holst „Folk Songs from Somerset” (Somerseti népdalok) és „Two Songs Without Words” (Két dal szavak nélkül) című kompozícióit találták meg.

A lappangó kéziratok mellett essék szó egy ősbemutatótól is. Walter Braunfels Tag- und Nachtstücke für Klavier und Orchester (op. 44)  című kompozícióját a Ruhr Zongorafesztiválon hallhattak, Michael Korstick és a Neue Orchester Westfalen előadásában, Peter Ruzicka dirigálásával. A koncert érdekessége, hogy a programban szerepelt Beethoven befejezetlen 6. (D-dúr) zongoraversenye is, amelyet a zeneszerző 1815-ben komponált. A darabból egy befejezetlen kézirat maradt 256 ütemmel. Ebből az alapanyagból Nicholas Cook brit és Kelina Kwan kanadai zenetörténészek a fennmaradt további húsz oldal vázlatból állították össze a zongoraversenyt, amelyek 1987-ben mutattak be Hongkongban, és azóta ritkán hallható.

A Folk Songs from Somerset tíz dalt tartalmaz, amelyeket még Holst vezényelt az 1906-os walesi bemutatón, és amelyekből egy évvel később megszületett a Somerset Rhapsody. A mű valószínűleg ekkor hangzott el először és utoljára teljes egészében.

A feltételezések szerint a kottákat a ’60-as években vihette Új-Zélandra Stanly Farnsworth brit fuvolaművész.

Gustav Theodore Holst (1874-1934) angol zeneszerző, zenepedagógus. Holst leginkább zenekari szvitjéről, A bolygókról vált híressé, a korai munkásságára hatással volt Ravel, Edvard Grieg, Richard Strauss és diáktársa, Ralph Vaughan Williams. Ennek ellenére legtöbb zenéje egészen egyedi, a hindu spiritizmusból vagy angol népi dallamokból táplálkozik. Gustav Holst majdnem 200 katalogizált művet, köztük zenekari szviteket, operákat, baletteket, versenyműveket, kórusműveket és dalokat írt.

(Via Slippedisc)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.