Papageno Radio
Intermezzo „Ez egy nyáresti jutalomjáték lesz mindannyiunknak”

„Ez egy nyáresti jutalomjáték lesz mindannyiunknak”

A Nemzeti Filharmonikusok az idén négynapossá bővült Budavári Palotakoncertek záró napján, augusztus 6-án Magyar est címmel mutatja be szimfonikus koncertjét, amelyet az együttes nemrégiben kinevezett zeneigazgatója, Hamar Zsolt vezényel.  Az est során Liszt, Kodály és Dohnányi művei csendülnek fel; a szólista az ifjú zongoraművész, Ránki Fülöp lesz. A Budai Vár különleges atmoszférájú Oroszlános udvarában bemutatandó estről Hamar Zsolt karmesterrel beszélgettünk.

– Ha egy szóval kellene jellemeznie a Nemzeti Filharmonikusokat, melyik lenne az?

– Azt hiszem, azt kell csak mondanom: ez egy kiváló együttes. Egészen káprázatos zenészek, fantasztikus zenei és zenekari kultúra, és nem utolsósorban az az egyetlenegy más együttesre nem jellemző előny, hogy egy géniusszal tölthették együtt az elmúlt húsz évet, akinek a keze nyomát nap mint nap érezzük, halljuk és látjuk. Ennek ellenére az elmúlt hónapok után azt merem állítani, hogy

fantasztikus összhang alakult ki az együttes és közöttem,

amely nemcsak abban nyilvánul meg, hogy jól tudunk együtt dolgozni, hanem a hosszútávú stratégiai célok megfogalmazásában is és az ahhoz vezető út meghatározásában is egyetértünk – így alakítottuk ki a szeptemberben kezdődő évad programját, úgyhogy nagyon optimisták vagyunk.

Az elmúlt évek teltházas operettgáláinak sikerei után az idei, ötödik jubileumi évben négynapos fesztivállá bővül a Budavári Palotakoncertek eseménysorozat. A Budai Vár Oroszlános udvarába 2017. augusztus 3. és 6. között beköltözik az operett mellett a klasszikus és népzene is. Idén nyáron olyan nemzeti előadó-művészeti társulatok is színpadra lépnek, akik itthon és külföldön egyaránt elismert művészek. A különböző műfajokat egy központi gondolat kapcsolja össze: az Ausztria és Magyarország között 1867-ben létrejött kiegyezés, népünk történetének egyik sorsfordító eseményének 150. évfordulója. Mindhárom fellépő társulat – a Budapesti Operettszínház, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Nemzeti Filharmonikusok – produkciója valamilyen formában a magyar történelem eme fontos eseményéhez kötődik, a csodálatos és különleges helyszínen pedig esténként közel kétezer néző követheti nyomon a produkciókat.

– A Magyar est műsorán szereplő művek mind a zenekar alap repertoárjából valók?

– Ezek a művek természetesen megvannak a zenekar általános repertoárjában. Egy magyar zenekar számára ezek alaprepertoárnak számító művek, kiváltképpen az NFZ számára. Ezzel együtt ebben az újhelyzetben ez óhatatlanul egy új betanulásnak számít, hiszen ezeket a műveket az elmúlt húsz évben szinte mindig és kizárólag Kocsis Zoltán pálcája alatt szólaltatták meg.

“Bartók számomra elhivatottság”

Most egy másik karmesterrel, bizonyos fajta hangsúlyeltolódásokkal, bizonyos fajta átértelmezésekkel, másfajta interpretációban fogják majd eljátszani. Azt remélem, hogy az én koncepcióm ezekkel a művekkel kapcsolatban bár határozott lesz és érthető, de

nem célom az, hogy bármit is az elmúlt húsz évből le akarjak rombolni.

– Van-e személyes kedvence e darabok közül?

– Ennek a koncertnek a programja csupa olyan mű, amely nagyon közel áll a szívemhez, de ugyanez igaz az együttesre is. Azt hiszem, hogy ez egy nyáresti jutalomjáték lesz mindannyiunknak.

A Nemzeti Filharmonikusok augusztus 6-án Magyar est címmel mutatja be szimfonikus koncertjét, amelyet az együttes nemrégiben kinevezett zeneigazgatója, Hamar Zsolt vezényel.  Az est során Liszt, Kodály és Dohnányi művei csendülnek fel; a szólista az ifjú zongoraművész, Ránki Fülöp lesz.

– Milyen többletet adhat az előadáshoz az Oroszlános udvar és a Budai Vár gyönyörű helyszíne?

– Megmondom őszintén, én itt még sosem adtam hangversenyt, bár nyilván a helyet ismerem. Nagyon optimistán állok elibe, azt gondolom, hogy nagyon érdekes, jó és méltó helyszín – és talán akusztikailag is kiváló. Úgyhogy nem is akarom titkolni, hogy mi azért is vállaltuk el ezt a felkérést, mert nem zárjuk ki annak a lehetőségét, hogy ez egy hosszabb távú együttműködésnek lesz az első állomása, amely akár bővülhet vagy tovább fejlődhet még.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!