Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Kálmán Imre és a többiek Moszkvában

Kálmán Imre és a többiek Moszkvában

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A magyar operett aranykoráról mesél ezekben a hetekben Moszkvában a miskolci színészmúzeum: a Kálmán Imre születésének 135. évfordulójához kötődő, egy hónapig látogatható kiállítás június végén nyílt meg a Bahrusin Színházi Múzeum szalonjában, a Tverszkoj bulváron található épületben.

- hirdetés -

Kálmán Imre és a többiek – a miskolci színészmúzeum kiállítása Moszkvában

A Kálmán Imre és a többiek… című tárlat felsorakoztatja a század első felének világhírű magyar komponistáit és legnépszerűbb műveiket, melyeknek köszönhetően a magyar operett a műfaj nemzetközi élvonalába került. A rendezők bemutatják a zenés játékok jellegzetes magyar témái mellett az operettek kedvelt tájait Pesttől Párizsig. Megtudhatjuk, milyen kritikák érték az operettszerzőket, és hogy miről álmodtak a századelő színésznői. Korabeli előadásképek, művészportrék, plakátok mellett az elmúlt évtizedekben született látványos jelmez- és díszlettervek varázsolják a múzeum falai közé a műfaj színpompás világát. Az orosz zenés színpadokon mindmáig rendkívüli népszerűség övezi a magyar operettet, így a kiállításban helyet kaptak a legsikeresebb moszkvai bemutatók emlékei is.

A miskolci Herman Ottó Múzeumot több éves szakmai kapcsolat fűzi a világ legnagyobb színházi gyűjteményéhez: a 2014-ben Moszkvában megrendezett Gaál Franciska-emlékkiállítás a miskolci színészmúzeumból indult nemzetközi vándorútjára. Az elmúlt két évben pedig Miskolcon fogadhatták a moszkvai intézmény munkatársait, akik két időszakos tárlatot rendeztek a színészmúzeumban: a 2015-ös nemzetközi miskolci filmfesztivál kísérőrendezvényeként Az orosz Hamlet címen Szmoktunovszkij-emlékkiállítás nyílt meg, 2016 őszén pedig Bahrusin, az orosz színház lovagja című tárlat keretében mutatták be a moszkvai színházi múzeum alapítóját és a múzeum születését. A szakmai együttműködés folytatásaként ez év őszén újabb moszkvai tárlat érkezik Miskolcra: a Petruska és a tréfacsinálók című kiállítás az orosz bábszínház világába vezeti majd az érdeklődőket.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X