Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Kivételes szellemi és zenei élmény a Kurtág-Ligeti Workshopon

Kivételes szellemi és zenei élmény a Kurtág-Ligeti Workshopon

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Zeneakadémia Kurtág-Ligeti Workshopjának zenész résztvevői mellett az érdeklődő közönség is bepillantást kaphat a szerző életművébe. Erre nem csupán a nyitó- és zárókoncerten van lehetőség, hanem nyilvános mesterkurzusok keretében is.

Kurtág György és Ligeti György nemcsak a 20. századi klasszikus zene történetében hagyott mély nyomot, hanem a Kurtág-Ligeti Workshop oktatóiban is, hiszen szinte valamennyien személyesen is tanulhattak a két mestertől.

- hirdetés -

„A megfejthetetlen titkot, a nagy művész szakmai titkait Kurtág esetében lehetetlen lenne elválasztani az emberi nagyságától. Sohasem láttam még ilyen kíváncsi embert. Nyitottság, tudásvágy, szorgalom, munka, alázat és segítőkészség őbenne mindennek az alapja. Hogy zseniális zenész, szinte csak ráadás mindehhez” – vallja Csalog Gábor egykori mesteréről, aki zenésztársával, Kemenes Andrással közösen adja át tudását az ötnapos hangszeres és énekes mesterkurzusokon. A két zongoraművész mellett Bársony Péter brácsa-, Déri György cselló-, Károly Katalin ének-, Klenyán Csaba klarinét-, Szabó Judit vonósnégyes- és Szalai András cimbalom tanárok is tartanak órákat. Igazi kuriózumnak számíthat, hogy most először hangzanak el Kurtág-művek szaxofonon, valamint egy különleges, görög húros hangszeren, a kanunon. A kurzusokra különböző kontinensekről számos külföldi hallgató érkezik, mely azt mutatja, hogy nemcsak itthon van érdeklődés Kurtág és Ligeti munkássága iránt.

Kurtág-Ligeti Workshop – fotó: Zeneakadémia

A program másik fő tematikája a zeneszerzés mesterkurzus, amelyen a jelentkezők saját darabjaikat mutathatják be és kaphatnak iránymutatást a különböző műelemzések során. Ligeti György munkásságát Horváth Balázs zeneszerző fogja ismertetni előadásaiban, aki a szerző hatását így jellemezte: „Kevés olyan zeneszerző van a 20. század zenetörténetében, aki képes volt állandóan úgy megújulni, hogy mégis minden pillanatban felismerhető a zenéje.”

Horváth Balázs zenetörténeti előadásai:

július 18. 19.00 – Ritmikai-formai kapcsolatok Ligeti György kompozícióiban

július 21. 10.00 –  Ligeti György Tíz darab fúvósötösre című művének elemzése (angol nyelvű előadás, közreműködik a Budapest Fúvósötös)

 Az előadások helyszíne: Zeneakadémia, Ligeti György épületében (1077 Budapest, Wesselényi utca 52.)

A nemzetközi program első és utolsó napján, július 17-én és 21-én, igazi zenei csemegével várja a hallgatóságot: előbbin a kurzusok oktatóinak hangversenye, utóbbin a kurzusokon részvevő hallgatókkal közös koncert csendül fel. Mindkét eseménynek 19.00 órai kezdettel a Zeneakadémia főépületének Kupolaterme ad otthon.

Részletes program és további információ a workshop weboldalán

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X