Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Lopás vagy kreatív kölcsönzés?

Lopás vagy kreatív kölcsönzés?

A Musical Toronto tette fel a címbeli kérdést a kanadai és az amerikai himnusz kapcsán, amelyek kísértetiesen hasonlítanak A varázsfuvola egy részletére, illetve egy 18. századi kocsmadalra.

- hirdetés -

A kanadai himnusz nem himnusznak készült. Az O Canada című dalt Québec állam kormányzója rendelte meg Keresztelő Szent János napjára ünnepi dalként, első alkalommal 1880. június 24-én csendült fel. Calixa Lavallée komponálta a zenét – erős Mozart-inspirációra -, erre írta a szöveget franciául Sir Adolphe-Basile Routhier, az első angol fordítás 1906-ban készült el. (Míg a francia a kezdetek óta változatlan, az angol több alkalommal változott.) Az O Canada de facto 1939, hivatalosan 1980. július 1. óta Kanada himnusza.

- hirdetés -

A varázsfuvola:

A kanadai himnusz:

Az amerikai himnusz sem nemzeti dalnak készült. A The Star-Spangled Banner szövegét egy műkedvelő költő, Francis Scott Key írta, a vers egy erőd, Fort Henry 1814. szeptember 14-i brit támadását és amerikai védelmét örökíti meg. Ezt illesztették rá egy londoni férfiklub, az amatőr zenész gentlemanekat tömörítő Anakreóni Társaság (Anacreontic Society) dalára, amelynek címe To Anacreon in Heaven (A mennyei Anakreónnak). A 18. század második felében készüld mű komponistája egy zenetudós orgonista és Bach-gyűjtő, John Stafford Smith. Az angolszász nyelvterületen kocsmadalként nagy népszerűséget szerzett dal a patrióta szöveggel is gyorsan elterjedt. Ez a változat 1889-ben lett hivatalos az amerikai tengeri flottában, Woodrow Wilson 1916-ban rendelte el, hogy katonai és más hasonló eseményeken ezt játsszák, de a legnagyobb ismertségre baseballmeccseken tett szert. 1918-tól folyamatosan beadványokkal álltak elő képviselők, de a kongresszusban egyetlen alkalommal sem kapott elegendő voksot a javaslat, végül 1931. március 3-án, Herbert Hoover elnöki aláírásával lett az Egyesült Államok himnusza.

Az Anakreóni Társaság dala:

Az amerikai himnusz:

(Via Musical Toronto)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.