Papageno Radio
Intermezzo Charles Dutoit kapja a Királyi Filharmóniai Társaság aranyérmét

Charles Dutoit kapja a Királyi Filharmóniai Társaság aranyérmét

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A kitüntetést 1870-ben alapította a IX. szimfóniát megrendelő Királyi Filharmóniai Társaság (Royal Philharmonic Society), Beethoven születésének centenáriumának alkalmából, azóta 102 alkalommal adták át.

A 103. kitüntetett svájci karmester augusztus 17-én veszi át a társaság aranyérmét, a BBC Proms koncertsorozat aktuális hangversenyén, amelyen Charles Dutoit a Királyi Filharmonikus Zenekart vezényli, azt az együttest, amelynek művészeti vezetője és első karmestere. A programban szerepel Saint-Saëns III. szimfóniája is, amelyet szintén a társaság felkérésére írt a zeneszerző.

Charles Dutoit a nyugdíjra készül

A kitüntetéssel olyan muzsikusok rendelkeznek, mint Martha Argerich, Janet Baker, Daniel Barenboim, Alfred Brendel, Plácido Domingo, Bernard Haitink, Kurtág György, Antonio Pappano, Thomas Quasthoff, Simon Rattle, Schiff András, John Tomlinson és Mitsuko Uchida. A karmesterek közül az elismerést korábban Thomas Beecham, Bruno Walter, Arturo Toscanini, Felix Weingartner, Adrian Boult, John Barbirolli, Herbert von Karajan, Leonard Bernstein, Georg Solti, Colin Davis, Pierre Boulez, Claudio Abbado, Charles Mackerras és Nikolaus Harnoncourt kapták meg.

Az indoklás szerint több, mint fél évszázada Charles Dutoit szenvedélye, energiája, tudása és a minőség iránti kompromisszummentessége a zenészekből a legtöbbet hozta ki. A karmester kíváncsi, felfedező kedvű, a repertoár szélesítésére törekszik. A zenészeket elismeri, megbecsüli, őszinteséggel közelít a zenéhez és a zenéléshez, emellett a zeneoktatásra, a fiatal tehetségek felfedezésére is komoly hangsúlyt fektetett.

Zene a televízióban – Herbert von Karajan

(Via Királyi Filharmóniai Társaság/Royal Philharmonic Society)

Promóció

X
X