Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Megelégelte a brit sajtó a zeneművészek politikai állásfoglalásait

Megelégelte a brit sajtó a zeneművészek politikai állásfoglalásait

Eőre látni akarja a világ legnagyobb komolyzenei fesztiváljának utolsó estéjén fellépő karmesterek beszédét a londoni koncertsorozatot közvetítő BBC, amely úgy tűnik, megelégelte a dirigensek politikai állásfoglalásait, különösen a brit európai uniós tagság várható megszűnése (Brexit) ügyében.

- hirdetés -

A több hónapon át tartó Proms utolsó estéje – idén szeptember 9. – a nagyszabású koncertsorozat még nagyszabásúbb lezárása, rendszerint a brit hazafiasság ünnepi megnyilvánulása. A brit közszolgálati műsorszóró azonban nem akarja, hogy a klasszikus zene ünnepét beárnyékolja a politika.

„A Brexit hasonló az egykori szocialista elszigetelődéshez”

- hirdetés -

A BBC meg is erősítette, hogy bekéri az utolsó estén fellépő karmesterek beszédét. Sakari Oramo, a Last Night of the Proms finn sztárdirigense közölte, valóban erre kérték, hangoztatta ugyanakkor, senki sem tilthatja meg, hogy mást mondjon, mint ami a beszédében áll.

Az idei, 75. Proms már amúgy is a Brexittől hangos.

A világhírű fellépők közül mások mellett Daniel Barenboim karmester-zongoraművész is kikelt a brit európai uniós tagság megszűnése ellen. A művész, aki Angliában kötött első házassága és annak okán érezte feljogosítva magát a politikai állásfoglalásra, hogy éveken át élt a szigetországban, elítélte a “nacionalizmus hullámait”, amelyek szerinte nagyon veszélyesek.

Simon Rattle: „A művészeti életnek biztosan árt a Brexit”

Korábbi években is volt példa politikai jellegű kirohanásra egy-egy művész részéről, Marin Alsop dirigens a nők komolyzenében betöltött szerepéről, Nigel Kennedy hegedűművész pedig Izraellel kapcsolatban fogalmazta meg véleményét.

Sakari Omaro egyébiránt tartózkodik a politikától a koncerteken. “Nem odaillő. Lehet általános dolgokról, például a zene jelentőségéről beszélni a kultúrában, de konkrét ügyekről nem” – fogalmazott a tavalyi búcsúest előtt, amelyen szintén ő volt a sztárkarmester. 2016-ban, a rendkívül szoros brit európai uniós népszavazás évében csak annyit mondott, a zene egyesíti az embereket. Sokan jelzésértékűnek vélték viszont, hogy 2014-ben viselt és a Union Jacket, az Egyesült Királyság zászlaját mintázó mellényét klasszikus fekete-fehér öltözetre cserélte.

Mindig a politika?

Most a The Times brit című lappal közölte, nem akar Barenboim nyomdokaiba lépni. “Az Egyesült Királyság dolga, hogy az Európai Unióban akar lenni, vagy sem. Úgy vélem, a Brexit rossz ötlet, mindkét fél számára, de nem érzem magam elég felkészültnek ahhoz, hogy kommentáljam.

Persze, ha brit lennék, egész máshogy állnék ehhez. De kívülálló vagyok” – mondta.

A BBC igyekezett eljelentékteleníteni a sokak által kellemetlennek ítélt hírt, hogy bekéri az utolsó este fellépő karmesterek beszédét. A dirigensek és köztük mindig is szoros volt az együttműködés a Proms utolsó estéjének minden elemét illetően – hangoztatták.

(Via MTI, The Times)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.