Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Richter, a különc zseni

Richter, a különc zseni

1915. március 20-án született, és 1997. augusztus 1-jén hunyt el a zongoraművész, aki nem azért volt legendás, mert különös történetek fűződtek hozzá. Budapesten tartotta volna első külföldi koncertjét? A koncert első felében foghíjas nézőtér a szünetbeli telefonhívások hatására telt volna meg? Tényleg annyira félt a repüléstől, hogy Moszkvából Japánba altatva utazott? Mindegy is.

- hirdetés -

„Íme az a tanítvány, akire egész életemben vártam. Szerintem ő egy zseni” – mondta róla a felvételi után Hans Neuhaus, a moszkvai konzervatórium tanára 1937-ben.

Richter nem akarná, hogy ezt halljuk

- hirdetés -

Szvjatoszlav Richter Kocsis Zoltán mentora és barátja volt. Visszaemlékezés-sorozata, amely Szvjatoszlav Richter születésének 100. évfordulója alkalmából íródott, ide kattintva olvasható.

„Azt hiszem, bátran mondhatom sokunk nevében, hogy gyerekkorunktól kezdve évtizedeken át Richter koncertjei jelentették számunkra a legnagyobb zenei élményt. Szerencsések vagyunk, hogy szívesen játszott nálunk. Leírhatatlan személyes kisugárzása, egyedülálló fizikai, szellemi adottságai és tudása mellett hozzáállásának egyszerűsége, komolysága és becsületessége is évekre ellátott bennünket erővel, kedvvel a tanuláshoz, zenéléshez.

Ő nem eljátszotta a műveket, hanem – mint a legnagyobb színészek – végigélte őket. Nem tudom, el lehet-e mesélni bárkinek azt a különleges jelenséget, amit személyisége, játéka alkotott. Abban bízhatunk, hogy a felvételein keresztül is meg lehet érezni, ugyanis Richter azon kevés előadók egyike, akinek egyénisége hangfelvételen keresztül is egyértelműen megnyilvánul teljesen függetlenül annak minőségétől, és játéka minden újabb meghallgatáskor még nagyobb, megrázóbb élményt nyújt, mint amire képesek vagyunk emlékezni” – írta róla Ránki Dezső annak alkalmából, hogy megjelentek a zongoraművész 1954 és 1993 között, a Magyar Rádió által rögzített felvételei.

102 éve született Szvjatoszlav Richter

Szvjatoszlav Richterről olvasna? Ajánlatunk:

Egy barátság levelei – Szvjatoszlav Richter és Nyina Dorliak levelei Fejér Pálhoz 1954-1997 (Rózsavölgyi és Társa, 2015)

Bruno Monsaingeon: Richter – Írások, beszélgetések (Holnap, 2003)

Papp Márta: Szvjatoszlav Richter Magyarországon (Akkord, 2001)

Karl Aage Rasmussen: Szvjatoszlav Richter – A zongorista (Rózsavölgyi és Társa, 2010)

Szvjatoszlav Richter: Tanulmányok (Zeneműkiadó Vállalat, 1976)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.