Papageno Radio
Intermezzo A klasszikus zenétől vonzóbbak a férfiak

A klasszikus zenétől vonzóbbak a férfiak

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Bécsi Egyetem kutatócsoportja szerint attraktívabbá válnak a férfiak a nők számára, ha az arcokat klasszikus zenével kötik össze.

A résztvevőknek 40 profi fotót mutattak, a férfiaknak nőket, a nőknek férfiakat, és 1-től 7-ig kellett értékelni őket az alapján, hogy mennyire találják vonzónak, illetve járnának-e vele.  A következő körben ismét megmutatták a résztvevőknek a fotókat, akkor viszont 25 másodperces zenei részlet járt a képekhez néhány romantikus zongoradarabból, Brahms, Liszt, Chopin műveiből. A darabokat kellemesnek vagy kellemetlennek, stimulálónak vagy nem nagyon stimulálónak ítélhették a kísérlet alanyai.

A kísérletben 72-en vettek részt, jórészt egyetemisták. Három csoportba osztották őket: nők a mensturációs ciklus termékenységi időszakában, nők a menstruációs ciklus terméketlenségi időszakában, férfiak. (A nők nem szedtek fogamzásgátlót, a résztvevők egyike sem volt zenész.)

Az eredmény: a nők esetében a zenétől növekszik az arousal, azaz az általános agyi aktivációs szint és rendszer, ami a tulajdonképp a szervezet éberségi, gerjesztettségi állapotát jelenti. A nők mindentől függetlenül vonzóbbnak és randevúra alkalmasabb partnernek találták a férfiakat akár kellemes, akár kellemetlen zenét hallottak a képnézegetés közben. A férfiakat ezzel szemben nem befolyásolta a zene semmilyen irányban, miközben a nők fotóit mutatták nekik.

 

(Via Pacific Standard)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X