Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A zenészek templomából focipálya?

A zenészek templomából focipálya?

London Holborn kerületében áll a Szent Sír anglikán templom, amelyet a zenészek templomának is neveznek. Úgy tűnik, ezt a lassan hetvenéves jelzőt már csak az egyik kápolnája miatt lehet használni.

- hirdetés -

Ebben a templomban tanult meg orgonálni Henry Wood, akitől a Proms koncertjeinek ötlete származik. Miután ide temették őt, a kápolna miatt, amelynek ablakain zenéhez kapcsolódó alakok, köztük Szent Cecília találhatók, a zenészek templomának kezdték nevezni a Szent Sír-templomot. Később négy modern ablak is került a kápolnába, amelyekkel négy kiemelkedő személyiségnek – John Ireland (zeneszerző és zenetanár), Nellie Melba (operaénekes), Walter Carroll (zeneszerző, egyetemi tanár) és Henry Wood – állítottak emléket; de itt van eltemetve I. Erzsébet zenetanára is. A kiváló akusztikájú templomot, ahol a Zenészek emlékkönyvét vezetik, rendszeresen használták próba- és koncerthelyszínként.

- hirdetés -

A profi és amatőr muzsikusok, akik itt gyakoroltak és léptek fel, nemrégiben levelet kaptak a templom papjától, amelyben az állt, jövőre más helyet kell keresniük. Bár az indoklás szerint vallási célokra használják a visszakapott teret és időt, vannak, akik inkább a templom korábbi zeneigazgatójának hisznek, aki arról számolt be, az egyik hajóban ketrecfocit játszottak. Ennek következményeként online petíciót indítottak a zenészek templomának megmentéséért, amit eddig mintegy hatezren írtak alá.

(Via Slipped Disc, Guardian)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.