Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Ajándék Budapestnek a születésnapostól

Ajándék Budapestnek a születésnapostól

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Fennállásának és működésének 80. évfordulóját ünnepeli 2018-ban a Margitszigeti Szabadtéri Színpad, Európa egyik legkedveltebb kulturális színtere. A jubileumi évadra a Szabad Tér Színház az „Ajándék Budapestnek” mottó jegyében újfajta közösségi eseményekkel és minden eddiginél különlegesebb programsorozattal készül.

A kínálat igazi kuriózumnak ígérkezik a főváros kulturális életében. A jubileumi évadban elindul az ország első „kulturális livestream” szolgáltatása, a tradicionális operák és a klasszikus műfajok mellett a hagyományoknak megfelelően műsorra kerülnek színházi és táncelőadások, valamint lesznek klasszikus és könnyűzenei koncertek, továbbá kiállítások is.

- hirdetés -

Alexander Rybak

Az ország első „kulturális livestream” szolgáltatásának köszönhetően „kinyílik” a színház: kivetítőkön keresztül a város egyes szabad- és közösségi terein élőben követhetik figyelemmel a Margitszigeti és Városmajori Szabadtéri Színpadok bizonyos előadásait, koncertjeit. A kezdeményezéssel a szabadtéri színházi programok a főváros több pontján egyszerre jelennek meg. A budapestiek, valamint a bel- és külföldi turisták számára egyaránt újfajta koncertélményt nyújtanak majd a „Kult zónák” élő közvetítései. A videoközvetítések HD minőségben mobiltelefonon, tableten és laptopon is elérhetővé válnak.

A jubileumi évad közösségi eseményeit a Mezítláb a réten című ingyenes koncert nyitja meg a Margit-szigeti nagyréten, 2018. június 9-én. A nyitóünnepségen Alexander Rybak fehérorosz származású norvég hegedűművész, énekes és zeneszerző, a 2009-es Eurovíziós Dalverseny győztese várja a közönséget. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara koncertjén meglepetésre is készülnek A nyár fényei címmel. A rendezvényen a keringő-világrekord felállítására is kísérletet tesznek.

A Köss ki nálunk! címmel meghirdetett programsorozat keretében különleges közösségi tér, az Akusztik Beach is megnyílik a Duna-parton. A füvesített és fákkal betelepített hatalmas uszályon napközben napozással és zenehallgatással lehet majd kikapcsolódni. A hét több napján pedig a Kikötő-koncertek keretében gyertyafény mellett, élő kamarakoncertek várják az érdeklődőket. Ehhez kapcsolódóan zenekarok tehetségkutató versenyét is megrendezik, a zsűri által a tizenkét legjobbnak tartott csapat koncertet adhat majd a kikötőben, a közönségszavazatok pedig arról döntenek, melyik együttes kap fellépési lehetőséget a Városmajori Szabadtéri Színpad nagyszabású nyárzáró gálakoncertjén.

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

A jubileumi évad hagyományosan a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar nyitókoncertjével indul, Hamar Zsolt vezényletével Carl Orff Carmina Buranájának dallamai csendülnek fel. A Szabad Tér Színház számos operabemutatójának volt már otthona a Margit-sziget. A jubileum évében a Magyar Állami Operaházzal közösen. Anger Ferenc rendezésében Richard Strauss Salome című egy felvonásos operáját láthatja a közönség, amely a Margit-szigeten debütál, Rost Andrea, Komlósi Ildikó, Gerhard Siegel főszereplésével. A tervek szerint az előadás ezután Jordániában az eredeti helyszínen is bemutatásra kerül.

A Budapesti Nyári Fesztivál vendége lesz napjaink egyik leginnovatívabb DJ-je, az amerikai Jeff Mills, aki az Óbudai Danubia Zenekarral ad koncertshow-t, Christophe Mangou vezényletével. Magyarországon először itt mutatják be a The Great Gatsby című balettshow-t is. A jubileumi évadban fellép Erwin Schrott és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, és operettbemutatóra is sor kerül: Kálmán Imre Cirkuszhercegnő című nagyoperettjét Szabó Máté rendezi.

Margit-sziget, víztorony – fotó: Szabad Tér Színház, Szolga István

Az előadások mellett nyereményjátékokkal, kedvezményes akciókkal is készül a Szabad Tér Színház a jubileumi évadra. „Nyolcvan év távlatában, a kultúraközvetítő felelős szerepében az alapítók és az elődök hitvallásának megfelelően azért dolgozunk, hogy a mai igényeknek megfelelőn látványos körülmények között valósuljanak meg az előadások, és megnyerjük azokat is, akik először nálunk találkoznak bizonyos műfajokkal, operával, drámával és balettel – fogalmazott Bán Teodóra ügyvezető igazgató. – Büszkén mondhatjuk, hogy a történelem viharai ellenére az európai művészfellépőknek szinte minden nagy korszakban zarándokhelye volt nyaranta a Margitszigeti Nagyszínpad, amely Európa egyik közkedvelt kulturális színterévé is vált, mind a szórakoztató, mind pedig a magasabb kultúra tekintetében.”

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X