Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Beethoven nyomában Bécsben

Beethoven nyomában Bécsben

Beethoven 1787-ben járt először Bécsben, és 1792-ben költözött végleg az osztrák fővárosba, ahol 35 év alatt 68 helyen lakott. Már eddig is több múzeumban emlékezhettünk rá, novemberben azonban ismét, átalakítva nyílik meg egykori lakása a 19. kerületben.

- hirdetés -

A Konzerthaus előtt, a róla elnevezett téren és parkban áll Beethoven szobra. A szintén belvárosi, Ring melletti Pasqualati-házban komponálta a Fideliót és a Für Elise-t.

- hirdetés -

A Pasqualati-ház

Az osztrák Színházi Múzeumba, az egykori Lobkowitz-palotába az Eroica-teremért érdemes ellátogatni, de a Theater an der Wien, a Spanyol lovasiskola, sőt az Osztrák Tudományos Akadémia is adott otthont ősbemutatóknak egykor. A Secession épületében látható a Beethoven-fríz, Klimt alkotása, a Zentralfriedhofban, azaz a központi temetőben a síremléke előtt tiszteleghetünk, a Haus der Musik tárlata is megemlékezik róla, de akár egy kifejezetten Beethoven-sétát is végigjárhatunk a Florisdorf kerületben.

Járt már a Haus der Musikban? Ne maradjon le az Osztrák Színházi Múzeum Domingo-kiállításáról!

Beethoven Bécsben – Haus der Musik

A külső városrészek közül a 19. kerületbe, Heiligenstadtba (Döblingbe) érdemes utaznunk: itt áll az Eroica-ház, ahol a III. szimfóniát írta, beugorhatunk ebédre egykori lakhelyére, a Mayer am Pfarrplatz vendéglőbe, november végén pedig ismét kinyit az a ház, ahol a heiligenstadti testamentumot írta. Az 1802. október 6-án, ceruzával írt, testvéreinek, Karlnak és Johann-nak szóló végrendelet, amelyet életében senkinek nem mutatott meg, azt csak a 25 évvel később bekövetkező halála után találta meg lakóhelyén Anton Schindler és Stephan von Breuning.

Feltehetően itt született a Fidelio néhány alapeleme, valamint a Vihar néven híressé vált d-moll szonáta is. A ház, amely egykor pékműhely volt, 1967 óta emlékhely. Az átalakítás után azonban “valódi Beethoven-múzeummá” válik, ahol kiemelten foglalkoznak majd a zeneszerző halláskárosodásával, a polgári és a nemesi élet közötti vívódásaival, dührohamaival, felvilágosult gondolkodásának jegyeivel, valamint a korabeli társadalmi rétegek közötti kapcsolatokkal, valamint kitérnek arra is, hogy a zeneszerző műveit miképpen használták fel politikai célokra. A házban a kiállítótermek mellett koncerttermet is kialakítanak. A költségek nagyjából 750 ezer eurót (több mint 230 millió forintot) tesznek ki.

(Via Wien.info, MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.