Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Két magyar fiatal is a Bartók Világverseny középdöntőjében

Két magyar fiatal is a Bartók Világverseny középdöntőjében

Az elődöntő négy fordulóban zajlott le szeptember 10-11-én, melyenk során a magyar versenyzők közül Langer Ágnes és Homoki Gábor került a középdöntőbe. A Bartók Világversenyre 4 kontinens 16 országából összesen 44 fiatal hegedűs érkezett Budapestre, hogy megmutathassa tehetségét és felkészültségét a neves zsűri és a közönség előtt.

- hirdetés -

A Salvatore Accardo vezette zsűri a kétnapos elődöntő után hétfő késő este döntött a tizenkét továbbjutóról, akik kedden délután és este már a középdöntőben adnak számot tudásukról.

- hirdetés -

Bartók Világverseny – Liszt kukacok fotó: Adrián Zoltán / Zeneakadémia

Az elődöntőben minden versenyző minimum egy-egy tételt játszott Bach valamelyik szólószonátájából vagy partitájából, illetve Bartók 1. vagy 2. rapszódiájából. Míg Bach műveiből sokféle mű- és tételválasztást lehetett hallani, addig Bartók esetében a versenyzők többsége a két rapszódia közül a népszerűbb elsőt választotta – közölte a Zeneakadémia.

Norvég-magyar Elvis a Fesztiválakadémiáról

A középdöntőben két választásuk lehet a versenyzőknek: az egyik lehetőség eljátszani Bartók szólószonátáját, vagy első hegedű-zongora szonátáját teljes terjedelemben. Ha pedig egy versenyző nem egész művet választana, akkor egy Bartók-szólószonáta-, vagy hegedű-zongora szonáta tételből, egy virtuóz darabból és egy 18-19-20. századi hegedű-zongora szonáta tételből kell állnia a repertoárnak.

A szeptember 14-i kamarazenekari döntőbe továbbjutó 6 versenyző egy-egy Mozart-hegedűversenyt ad elő a Liszt Ferenc Kamarazenekar közreműködésével, Ménesi Gergely vezényletével.

A végleges helyezések a szeptember 16-i nagyzenekari döntőben alakulnak ki, amelyen Bartók, Beethoven, Brahms vagy Csajkovszkij versenyművét szólaltatja meg a három legjobbnak ítélt versenyző a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának közreműködésével, Kovács János vezényletével.

A verseny nyertesét szeptember 17-én a gálakoncerten hirdetik ki.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.