Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Múlt századi csillagok Kiri Te Kanawa: „Csodálatos karrier áll mögöttem"

Kiri Te Kanawa: „Csodálatos karrier áll mögöttem”

A Brit Birodalom Érdemrendjével is kitüntetett új-zélandi énekesnő 1944. március 6-án született Gisborne-ban.

- hirdetés -

Kiri Te Kanawa 2016-ban énekelt utoljára nyilvánosan, de visszavonulását csak egy évvel később jelentette be. „Nem akarom hallani a hangom. Az a múlt. Amikor fiatal operaénekeseket tanítok, és hallom a gyönyörű, friss hangjukat, nem akarom a magamét melléjük tenni” – fogalmazott korábban a szoprán a BBC-nek, akit 1971-ben ismert meg a nemzetközi operaközvélemény, egy Covent Garden-beli Figaro házassága-előadás révén.

- hirdetés -

Pályáján sosem érezte úgy, hogy 100%-ot nyújtott, egyetlen fellépését, előadását vagy koncertjét sem tartotta tökéletesnek. „Csodálatos karrier áll mögöttem” – fogalmazott, de hozzátette, ő maga akarta eldönteni, mikor énekel utoljára nyilvánosan. Öt évbe telt, míg a döntést meghozta. Egy Melbourne melletti koncerten történt, 2016 októberében, amikor pódiumra lépés előtt pontosan tudta, ez az utolsó alkalom, hogy a közönség hallhatja őt.

Sőt, saját bevallása szerint a zuhany alatt sem énekel, és nem is hiányzik neki. Az emlékei viszont szépek. Ott volt Károly és Diana esküvőjén, Diana halála után azonban nem énekelte többet a Let the Bright Seraphim című Händel-művet. Kirándult más zenei műfajokba is – például musicalbe -, fellépett a rögbi-világbajnokságon 1991-ben, és láthatták a Dowton Abbey sorozat nézői is Nellie Melba ausztrál énekesnő megformálójaként.

Kiri Te Kanawa ma már csak a tanításra koncentrál. Karrierjét a Gramophone Classical Music Awards díjátadón életműdíjjal fogják elismerni.

(Via BBC)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.