Kiri Te Kanawa végleg abbahagyja az éneklést

Kiri Te Kanawa

A 73 éves új-zélandi származású énekesnő egy évvel ezelőtt énekelt utoljára nyilvánosan, de visszavonulását hivatalosan nem jelentette be. Eddig.

“Nem akarom hallani a hangom. Az a múlt. Amikor fiatal operaénekeseket tanítok, és hallom a gyönyörű, friss hangjukat, nem akarom a magamét melléjük tenni” – fogalmazott a szoprán a BBC-nek, akit 1971-ben ismert meg a nemzetközi operaközvélemény, egy Covent Garden-beli Figaro házassága-előadás révén.

Pályáján sosem érezte úgy, hogy 100%-ot nyújtott, egyetlen fellépését, előadását vagy koncertjét sem tartotta tökéletesnek. “Csodálatos karrier áll mögöttem” – fogalmazott, de hozzátette, ő maga akarta eldönteni, mikor énekel utoljára nyilvánosan. Öt évbe telt, míg a döntést meghozta. Egy Melbourne melletti koncerten történt, 2016 októberében, amikor pódiumra lépés előtt pontosan tudta, ez az utolsó alkalom, hogy a közönség hallhatja őt.

Sőt, saját bevallása szerint a zuhany alatt sem énekel, és nem is hiányzik neki. Az emlékei viszont szépek. Ott volt Károly és Diana esküvőjén, Diana halála után azonban nem énekelte többet a Let the Bright Seraphim című Händel-művet. Kirándult más zenei műfajokba is – például musicalbe -, fellépett a rögbi-világbajnokságon 1991-ben, és láthatták a Dowton Abbey sorozat nézői is Nellie Melba ausztrál énekesnő megformálójaként.

Lord és Lady Grantham Nellie Melbával, azaz Hugh Bonneville, Elizabeth McGovern és Kiri Te Kanawa

Kiri Te Kanawa ma már csak a tanításra koncentrál. Karrierjét a Gramophone Classical Music Awards díjátadón életműdíjjal fogják elismerni.

(Via BBC)