Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Kirobbanó formában a Pannon Filharmonikusok

Kirobbanó formában a Pannon Filharmonikusok

Tillai Aurél Kossuth-díjas zeneszerző Reformáció kantátájának ősbemutatójával és Anton Bruckner Negyedik szimfóniájával, Bogányi Tibor vezényletével kezdik meg az új évadot csütörtökön a Pannon Filharmonikusok. A zenekar 90 nagyzenekari hangversenyt, számos fővárosi és külföldi fellépést tervez a 2017/2018-es szezonban.

- hirdetés -

Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok (PFZ) igazgatója a Kodály Központban rendezett sajtótájékoztatón kiemelte: zenészeik 42 alkalommal játszanak a pécsi koncertteremben az Energiaáramlás elnevezésű idény keretében. Kilencven nagyzenekari koncertet – köztük 25 bérletes hangversenyt – adnak, több ifjúsági és gyermekprogramot tartanak, a várható látogatószámot pedig 50 ezerre becsülik. Horváth Zsolt kiemelte: az “egyszerre értékőrző és innovatív” együttes az előző évadban “a zenekari világban kimagasló” 200 millió forintos saját bevételt produkált.

- hirdetés -

Az évadnyitó hangversenyt a 125 éve született Lajtha László In memoriam című zenekari műve nyitja, majd Tillai Aurél új művének ősbemutatóját hallhatja a közönség, amelyet a zeneszerző a reformáció 500. évfordulójának tiszteletére komponált. Az évad során zenekar a többi között Kabalevszkij Colas Breugnon-nyitányát, Dvorák f-moll románcát, Csajkovszkij Hegedűversenyét és Francesca da Rimini című művét tűzi műsorra, de a közönség Bartók Béla, Richard Strauss, Claude Debussy és Szergej Prokofjev műveit is hallatja majd.

A Pannon Filharmonikusok

Horváth Zsolt a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a Kodály-emlékév az egész évadot végigkíséri. A Kodály Központban tartandó kilenc hangversenyt megelőzően pécsi kórusok a világhírű magyar zeneszerző-zenepedagógus egy-egy kórusművét adják elő, tavasszal pedig a gyerekek Háry János történetét élhetik át a budapesti Kolibri Színházzal közös előadásban.

A tavaly elhunyt Kocsis Zoltán alakját a zeneirodalom kiemelkedő darabjait bemutató sorozatban idézi fel a Pannon Filharmonikusok zenekar – tette hozzá. Kiemelte még, hogy Finnország idén százéves államiságának tiszteletére november végén mások mellett Sibelius műveit is műsorra tűzik Ari Rasilainen vezényletével. Rajta kívül az együttest olyan dirigensek vezénylik majd, mint Cristian Mandeal, Gilbert Varga, Gérard Korsten, Vajda Gergely és Kobajasi Kenicsiró – mondta az igazgató, aki arra is kitért, hogy “erejük teljében levő szólisták”, köztük Baráti Kristóf, Várdai István, Dejan Lazic, Bogányi Gergely, Benjamin Schmid és Kocsis Krisztián működik közre koncertjeiken. A zenekar E.ON-koncertsorozat néven folytatja 5 koncertből álló bérletsorozatát a Művészetek Palotájában, továbbá fellép Londonban, Eszéken és Varasdon.

Vendégszerepelnek még Debrecenben, részt vesznek a Budapesti Fesztiválzenekar maraton sorozatán, a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. ifjúsági hangversenyein a Dél-Dunántúlon, valamint a Solti György Nemzetközi Karmesterverseny döntőjében és gáláján. Horváth Zsolt beszámolt arról is, hogy a tavalyi évben szüneteltetett ifjúsági beavató koncertsorozatukat, #NoBabel címmel újraindítják. Az öt előadásból álló sorozat moderátora Bősze Ádám lesz.

Bogányi Tibor – forrás: Pannon Filharmonikusok

A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatával augusztusban kitüntetett Bogányi Tibor vezető karmester az évad elnevezésére is utalva azt mondta: “kirobbanó formában van a zenekar”. Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) Pécs polgármestere az eseményen a zenekart méltatva arról beszélt: a PFZ története megmutatta, hogy egy vidéki zenekarból miként lehet egy országos, majd európai szintű zenekar. A városvezető szerint az “egyenletes, tudatos és kiszámítható fejlődési pályán” mozgó együttesnek köszönhetően a baranyai megyeszékhelyen jó értelemben vett divat lett komolyzenei hangversenyekre járni.

A PFZ tulajdonosi szerkezetének változását firtató újságírói kérdésre válaszolva Horváth Zsolt közölte: “a tulajdoneladás kizárólag olyan jogi garanciák keretében elfogadható a zenekar és a város vezetése és a kulturális kormányzat számára, amelyek biztosítják a Pannon Filharmonikusok további zavartalan működését”. A jogi keretek kidolgozását – mint leszögezte – a megyeszékhely és a zenekar vezetése közösen végzi, majd rögzítette: “a cél, hogy a zenekar mindenkori működését alapvetően eldöntő feltételek meghatározása és megváltoztatása Pécs városvezetésének döntési jogkörében maradjon”.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.