Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Megvan a kreativitás titka!

Megvan a kreativitás titka!

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Ráadásul roppant egyszerű: A négy évszakot kell hallgatni. Legalábbis egy friss kutatás szerint.

- hirdetés -

A nijmegeni Radboud Egyetemen végzett kutatás készítői szerint a zenehallgatás könnyen integrálható a mindennapokba, így aztán könnyen elérhető a kreativitás növelése is. Az online kutatásban 155-en vettek részt, legtöbbjük egyetemi hallgató. Különböző, kreativitást igénylő feladatokat kellett megoldaniuk, olyanokat, hogy adják meg 3 perc alatt egy tárgy – például egy tégla – minél többféle kreatív felhasználási módját. A csoport egy része ezt csöndben végezte, más részük különböző zenét hallott eközben.

A négy évszak Tavasz tételére dolgozók voltak a legjobbak a feladatban, akik Camille Saint-Saens Hattyúját, Samuel Barber vonósokra írt adagióját vagy Gustav Holst Bolygók (The Planets) című művének egyik zaklatott tételét (A háborút hozó Mars) hallották, lemaradtak mögöttük.

A YouTube leghallgatottabb Négy évszak-felvétele a Budapesti Vonósoktól:

A kutatás legfőbb tanulsága, hogy akiknek Vivaldi zenéje szólt a háttérben, jóval inkább képesek voltak a divergens gondolkodásra, a rugalmasságra, arra, hogy egy problémát több oldalról közelítsenek meg, és szokatlan megoldásokkal rukkoljanak elő. Azoknak a feladatoknak az elkészítését, amelyek rutinszerű sablonok használatát, azaz konvergens gondolkodást kívántak, nem befolyásolta a háttérzene.

(Via Pacific Standard)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X