Papageno Radio
Intermezzo Miért lenne elítélendő, ha egy fiatal könnyűzenét játszik?

Miért lenne elítélendő, ha egy fiatal könnyűzenét játszik?

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Húszéves jubileumát ünnepli a Gitármuzsika Óbudán elnevezésű koncertsorozat, amely alkalomból az Óbudai Társaskör október 1-jén rendez hangversenyt a sorozat megálmodója és szerkesztője, Roth Ede vezetésével. A koncerten fellépnek a művész világszerte elismert növendékei és művésztársai.

Amikor az ember fiatalon a gitárt választja hivatásául, nem is gondolja, hogy milyen szépségekkel teli, de viszontagságos útra téved

– fogalmaz Roth Ede, aki mint kiemeli egy gitár első pillanatra könnyűnek, légiesnek tűnik, és csak sokkal később érzünk rá azokra az alapvetésekre, amelyek végigkísérik hangszeres életünket. (…) Az én olvasatomban a Kodály-módszer lényege egy olyan zenei anyanyelv élményszerű elsajátítása a népdalokon keresztül, amely tartalmazza a zenei, érzelmi és előadói tradíciókat, s amely

lehetővé teszi, hogy ezután a hangszerünkön zenei tapasztalásaink alapján kikeressük a megfelelő hangokat,

hogy azok a zene teljességében szólaljanak meg. A kotta majd csak ezután következik. A népzene, a gitár estében a flamenco hangszeres tradíciója tartalmazza a könnyűzene és a jazz elsajátításának és művelésének mechanizmusát is, ami régebben az úgynevezett klasszikus zene esetében is működött. Ezért miért lenne elítélendő, ha egy fiatal könnyűzenét játszik?” – folytatja.

A Roth Edével készült interjút teljes terjedelmében az Óbudai Anziksz októberben megjelenő őszi számában olvashatja.

Az ünnepi koncerten Albeniz, Bach, De Falla, Kováts Barna, Pavlovits Dávid, Poe Paulson, Pusztai Antal, Rodrigo, Werthmüller művei csendülnek majd fel, amiről a gitárművész így nyilatkozott:

Roth Ede fotó: Szász Marcell / Óbudai Anziksz

„Hat előadót hívtam meg, és be kell vallanom, hogy a koncert az ünnepi alkalomra való tekintettel talán egy kissé terjedelmesebb lesz a megszokottnál (nevet).

Elfogadták meghívásomat a nemzetközi koncertélet kiváló résztvevői, Pusztai Antal, Csáki András, Paulikovics Pál, Szilvágyi Sándor és Pavlovits Dávid, valamint a világhírű Katona Duó játékát is élvezhetjük majd.

A koncert házigazdájának feladatait természetesen most is én látom el. Az ünnepi esemény pedig elindít egy új évadot, amely további kerek évfordulókat tartalmaz, hiszen idén tanítok ötven éve, illetve ebben az évadban töltöm be a hetvenedik életévemet is.”

Promóció

X
X