Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Nicolò Amati, a hegedűkészítő dinasztia legismertebb tagja

Nicolò Amati, a hegedűkészítő dinasztia legismertebb tagja

Az Amati hegedűkészítő dinasztiát Andrea Amati alapította meg 1550-ben. Az ő unokája volt az 1596. szeptember 3-án született Nicolò, a család legelismertebb mestere.

- hirdetés -

- hirdetés -

Hangszereit rendkívüli finomsággal készítette. Érdekesség, hogy a tető és a hát íveltebb, mint a korábban szokásosak, a felhasznált faanyagot igényesen választotta ki, és szabályos minta alapján vágta ki őket. Általában e sablon szerint dolgozott, de vannak a hangszerek közt – puhafából és juharból készített – „Nagy Amatik” is, az 1640-re tökéletesített modellek ma többet érnek. Főképp hegedűket készített, de a cremonai műhelyből brácsák és csellók is kikerültek.

Thomas Bowes hegedűművész egy 1659-es Amatin játszik.

Nicolò Amati 1684. augusztus 12-én hunyt el. Fia volt a család utolsó hegedűkészítője, tanítványai, köztük a dinasztiaalapító Andrea Guarneri, a hegedűkészítést Nápolyban meghonosító Alessandro Gagliano, a mesterség alapjait Bresciában megvető Giovanni Battista Rogeri, azt Németországba elvivő Matthias Klotz, illetve feltételezhetően Antonio Stradivari, azonban továbbvitték a tradíciót és a tudást.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!