Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo 5 klasszikus zenemű, amitől biztosan elfog a rettegés

5 klasszikus zenemű, amitől biztosan elfog a rettegés

A Halloween ősi kelta ünnep, az Írországban és Skóciában élő törzsek ezen a napon ünnepelték az újévet, amikor is egyszerre hódoltak a napisten és a holtak ura előtt. Az ünnepet a legtöbb országban ismerik, a hagyomány szerint éjjel rémisztő jelmezekbe bújnak, kísértet történeteket mesélnek és töklámpásokat faragnak. Mi a zeneművészet öt legrémisztőbb alkotását válogattuk össze.

Mozart: Don Giovanni elkárhozása

- hirdetés -

Baljós kopogtatás hallatszik. Leporellót megbénítja a félelem, ezért maga Don Giovanni nyitja ki az ajtót, és belép a kormányzó szobra, majd megpróbálja rávenni Don Giovannit, hogy bánja meg bűneit, aki ezt szilárdan visszautasítja. Ekkor a szobor a föld alá süllyed, magával ragadva Don Giovannit, akit körülvesz a pokol tüze.

- hirdetés -

Britten: A csavar fordul egyet

A rövid képekből álló operában már a prológusban figyelmeztet egy tenor énekes, hogy „fakuló tintával írt” régi történet következik két árva gyermekről és a gyámjuk által szerződtetett fiatal nevelőnőről, akinek a gyám megtiltotta, hogy levelet írjon hozzá, a lakhelyül szolgáló kastély múltját kutassa és magára hagyja a gyermekeket.

Weber: A bűvös vadász II. felvonás 2. jelenet

Éjfél van. Gáspár a sötét erdő mélyén húzódó Farkas-árok partján varázskört rajzol, majd Samielt hívja. Kisvártatva megérkezik Max is. Némileg habozik ugyan, miután mintha csak figyelmeztetni akarták volna valamire, megjelent előtte holt anyja, majd Agáta szelleme. Végül azonban elhessegeti kételyeit, s csatlakozik Gáspárhoz. Titokzatos árnyak felbukkanása, a mondabeli csodaszarvas feltűnése, végül a hold elhalványulása kíséri tevékenységüket.

Ligeti: Volumina

A mű érdekessége, hogy Ligeti a kottát nem a hagyományos módon írta meg, hanem az akkoriban divatos grafikus módszerrel, azaz lerajzolta elképzeléseit a hangjegyek papírra vetése helyett. A mű előadására a svéd Karl-Erik Welint szemelték ki. A főpróbákon a göteborgi katedrálisban a zene miatt túlterhelt orgona elromlott.

Sciarrino: Hat caprice szólóhegedűre

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.