Papageno Radio
Intermezzo A zene megbetegít?

A zene megbetegít?

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Help Musicians UK brit szervezet célja az, hogy a zenészeket pályakezdéstől egészen a nyugdíjig segítse. A közelmúltban végeztek egy felmérést, amelynek következményként elindul egy 24 órás, kifejezetten mentális panaszokra fókuszáló segítő szolgáltatás.

A kutatás címe a bombasztikusan hangzó A zene megbetegít? volt, az eredmények azonban azt mutatják, komoly összefüggés van a zenészi pálya és a lelki egészségi állapot között. Az egyik adat szerint

a zenészek között háromszor több a depressziós, mint a nem zenészek között.

Ennek okai komplexek.

A bizonytalanság az egyik ok, hiszen zenészi pálya kiszámíthatatlan, a felkérések előrejelezhetetlenek, a zenészeknek ezért egyszerre több munkája is van, ráadásul versenyezniük kell másokkal, állandóan győzelemre kell törniük. A munkakörülmények sem a legjobbak: a zenészek igen kritikusak tudnak lenni magukkal szemben, és mind a munkában, mind a privát szférában állandó visszajelzést akarnak. Mivel a legtöbb zenész egyedül dolgozik, könnyen magányosnak érzik magukat, amikor mentális egészségügyi problémájuk van, azt érezhetik, nincs kihez fordulni. A család, a barátok fontos szerepet játszanak mindenki életében, de egy zenésznél az őt érő nagy nyomás miatt ezek a kapcsolatok különösen törékenyek tudnak lenni. Szexuális vagy egyéb molesztálás, bántalmazás, diszkrimináció szintén jellemzi a zenészek munkakörnyezetét.

Művészet és sport közös nevezője

Azt ajánlják a MusicTank képviselői és University of Westminster kutatói, hogy a zenei oktatás tanrendjébe kerüljön be a téma, és ne söpörjék szőnyeg alá a problémát, aktív zenészek közreműködésével beszéljenek erről. Dolgozzanak ki ajánlásokat a mentális problémák felismerésére, kezelésére, a toleráns hozzáállásra, és legyenek megfizethető, elérhető professzionális szolgáltatások. Ennek első lépése a Music Minds Matter nevű, decemberben induló 24 órás szolgáltatás, ami klinikai és terápiás segítséget biztosít azoknak a muzsikusoknak, akik nem tudnak megküzdeni a nehézségekkel.

(Via Help Musicians UK)

Promóció

Stream és színház

X
X