Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Ázsiai karaktert csak ázsiai énekelhet?

Ázsiai karaktert csak ázsiai énekelhet?

A Music Theatre Wales műsorra tűzte Eötvös Péter operáját, a Roland Schimmelpfennig-drámából készült The Golden Dragont. Az énekesek között nincs ázsiai származású, emiatt többen rasszizmussal vádolják a társulatot.

- hirdetés -

A Katona József Színház 2010-ben mutatta be Roland Schimmelpfennig darabját Golden Dragon címmel, amely egy kínai-thai-vietnami étteremben játszódik. Főszereplője egy lány a konyhán, akinek fáj a foga, de mivel illegális bevándorló, nem mehet orvoshoz. A munkatársak segíteni akarnak neki, kihúzzák a fogát, de a szakszerűnek nem nevezhető eljárásban a lány elvérzik. Az ő története mellett megismerjük a konyha többi alkalmazottjának életét, mikrotörténetét.

- hirdetés -

Eötvös Péter operáját az Ensemble Modern és az Opera Frankfurt felkérésére komponálta, a bemutatót Frankfurtban, 2014. június 29-én tartották. (Az előadásról magyar nyelvű kritika itt olvasható.) A részben tragédia, részben komédia műfajú produkció ázsiai karaktereit a walesi társulat nem ázsiai származású énekesekre bízta, ez okozta egy ázsiai gyökerű színész és társulatvezető felháborodását, amelyhez többen csatlakoztak. A Music Theatre Wales közleményt adott ki, amelyben jelzik, nem realista darabról van szó, hiszen például egy hangyát egy szoprán, egy kisfiút pedig egy felnőtt nő alakít. “A The Golden Dragon bárkiről szólhat, aki önhibáján kívül egy idegen országba kerül, ahol nincs hivatalos státusza. A darab egy komoly problémával, a modern rabszolgaság kérdésével foglalkozik.” Az ellenzők szerint ez nem érv, mint ahogy az sem, hogy a didaktikus, tandrámaszerű prózai alapanyag brechti hatásokat mutat, például a szereplők narrálják a történetet, és jelzik, amikor új szerepbe lépnek.

(Via The Stage)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.