Papageno Radio
Intermezzo Bojtos Lilla Luca nyerte a II. Házy Erzsébet Nemzetközi Énekversenyt

Bojtos Lilla Luca nyerte a II. Házy Erzsébet Nemzetközi Énekversenyt

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Szeptember 29-30-án tartották a II. Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekversenyt Érsekújváron, melynek opera kategóriájában Bojtos Lilla Luca hozta el az első díjat.

Házy Erzsébet (1929 – 1982) Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekesnő.

A Nemzeti Zenede énekszakán a kor neves pedagógusához, dr. László Gézához került, aki rendkívül tehetségesnek tartotta, s már a negyvenes évek végén bemutatta a Magyar Állami Operaház akkori igazgatójának, Tóth Aladárnak. Pályafutását a Magyar Rádió Énekkarában kezdte. 1951-ben debütált a Magyar Állami Operaházban Verdi Rigolettójának apródjaként. Kezdetben lírai, majd az 1960-as évektől drámai szerepeket is énekelt. Jelentős részt vállalt új magyar operák bemutatásában. Legnagyobb sikere a Manon Lescaut címszerepe volt Ilosfalvy Róbert partnereként.

Az opera kategóriában indult 39 énekes közül a megmérettetés abszolút győztese Bojtos Lilla Luca operaénekes lett, a kategória második díját Sándor Eszter, a harmadikat Szabó Erika Georgina érdemelte ki. A háromfordulós versenyen gálakoncerttel zárult a Farkas Pál vezette Dunakeszi Szimfonikusok közreműködésével.

A zsűriben az elnök, Klein Ottokár operaénekes mellett helyet kapott még Iván Ildikó, a Magyar Állami Operaház szólistája, Farkas Pál, az InterOperett és a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar Kálmán Imre-díjas karmestere és Dunajszky Géza, kórusvezető, zenepedagógus. Hozzájuk csatlakozott a szeptember 30-i döntőre Kürthy András operarendező, a Luciano Pavarotti Nemzetközi Énekverseny szervezője, továbbá Szinetár Miklós Kossuth-díjas rendező, a Magyar Állami Operaház volt főigazgatója.

Az idei énekverseny kiegészítő rendezvényeként a közönség Mezey Béla, a Magyar Állami Operaház fotóművészének alkotásaiból láthatott kiállítást, melyek középpontjában Házy Erzsébet munkássága szerepelt.

Promóció

X
X