Papageno Radio
Intermezzo Csoportos leépítés a Metropolitanben?

Csoportos leépítés a Metropolitanben?

Az előző év pénzügyi fiaskója, a várttól elmaradó szponzori bevételek és csökkenő jegyeladások miatt húszmillió dolláros megszorításra kényszerül a New York-i operaház. Peter Gelb megoldása a problémára: elbocsátás.

Az előző évadban 294,3 millió dolláros büdzséje 177.000 dolláros deficitet hozott. Az új évados célszám: 280 millió dollár, ebből kell gazdálkodnia a ház vezetőjeként Peter Gelbnek, akinek meg kell küzdeni a jelentősen, jegybevétel hiányával is. (Ez utóbbi okát, a mindössze 67%-os telítettségű előadásokat, az operaközvetítésekben kell keresni.) Az első hírek ötven fő elbocsátásáról szóltak, jórészt adminisztratív munkatársakról, köztük olyanokat, akik hosszú ideje dolgoztak a Metropolitanben. Peter Gelb ezt nem erősítette meg, a 243 fős alkalmazotti létszám alig 10%-áról, 21 emberről, az ő esetükben is jelentős végkielégítéssel járó (elő)nyugdíjról beszélt. Ők azonban nem tagjai a Met hagyományosan erős szakszervezeteinek, amelyekkel jövő júliusban jár le a legutóbbi, 2014-es megszorításokkor kötött egyezmény.

50 fő elbocsátása nem jelent húszmillió dolláros megtakarítást, így valószínűsíthető, hogy az operaház tulajdonában levő értékes kéziratokat és egyéb jelentős értékű tárgyakat ismét árverésre bocsátanak, ahogyan azt a nyáron tették, csökkentik a produkciós költségeket, és a próbaidőszakok is lerövidülnek.

(Via Slipped Disc itt, itt és itt; The New York Times)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!