Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Hamarosan teljes lesz a Bach összes orgonaműve sorozat

Hamarosan teljes lesz a Bach összes orgonaműve sorozat

2015-2017 között koncertsorozaton szólaltatta meg Johann Sebastian Bach összes orgonaművét Szabó Balázs a ceglédi evangélikus templom barokk stílusú hangszerén.

- hirdetés -

A fiatal orgonaművész 2015. október 31-én indított egyedülálló sorozatot, hiszen Magyarországon első ízben szólaltatta meg korhű hangszeren a

barokk szerző összes orgonaművét.

- hirdetés -

Az eddigi 13 nagysikerű, szinte mindig teltházas koncert során Cegléd valódi Bach-zarándokhellyé vált, nem csak az ország különböző pontjairól, hanem külföldről is rendszeresen látogattak el meghallgatni a Bach-orgonát. A 2014-ben avatott ceglédi „Bach-orgona” méltán került a nemzetközi szakma figyelmének középpontjába, és vált azóta a legelismertebb Bach-játékosok zarándokhelyévé, hiszen ez hazánk első olyan orgonája, mely minden paraméterében hűen követi a Bach által ismert és használt türingiai és szászországi barokk hangszerek mintáját.

A koncertsorozat közönsége a lehető legeredetibb hangzásélményben részesülhetett többek között az orgona hangolásának köszönhetően is, amely a Wohltemperiertes Klavier I. kötetének címlapján található útmutatás szerint történt, Szabó Balázs rekonstrukciója alapján.

Mivel a hangszer nem a karzaton, hanem elöl, az oltárnál helyezkedik el, a „Bach összest” nem csupán füllel, hanem szemmel is követhető volt.

A Bach születésének 330. és a Reformáció 500. évfordulóját összekötő ingyenesen látogatható koncertsorozat program-összeállítása nem csak a kronológiai hűséget és a teológiai vonatkozások megvilágítását tartotta szem előtt: a hangversenyek műsorának tematikus összeállítása a művek kontextusának megismerését, mélyebb megértését tették lehetővé. Nagy népszerűségnek örvendtek az egyes koncerteket megelőző rövid előadások is, melyek keretében Szabó Balázs részletesebben ismertette az aktuálisan elhangzó művek hátterét és keletkezésük történetét.

A bécsi Stephansdom legendás orgonistája koncertezik Budapest új álomorgonáján

Hamarosan, október 31-én, kedden, a Reformáció emlékünnepén a hangversenysorozat zárásaként a Clavierübung III. kötete szólal majd meg a ceglédi evangélikus templomban. A sorozat méltó megkoronázása lesz a „Catechismussonorus”, amit Bach 1739-ben, a lutheri reformáció lipcsei bevezetésének 200. évfordulójára jelentetett meg.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.