Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Horti Lillával erősít a Zeneakadémia új rezidens együttese

Horti Lillával erősít a Zeneakadémia új rezidens együttese

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Kelemen Kvartett Otthon a Zeneakadémián című ötrészes koncertsorozatának első vendége Horti Lilla szoprán lesz október 24-én.

A 2017-2018-as évadban a Zeneakadémia rezidens együttese címet viselő Kelemen Kvartett neves szólistákat kért fel vendégművésznek: az első hangversenyen a Junior Prima-díjas Horti Lilla, a II. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny második helyezettje lép színpadra, az esten Schönberg 2. vonósnégyese mellett az idén 185 éve született Johannes Brahms első, valamint Puccini Krizantémok című vonósnégyese szólal meg.

Ők a zeneművészet Junior Primái

- hirdetés -

Schönberg 2. vonósnégyese a zeneszerző életének egyik legfájdalmasabb időszakában született. A darab nemcsak a személyes dráma kifejezése miatt izgalmas, hanem azért is, mert Schönberg itt számol le végleg a hagyományos tonalitással. A harmadik és a negyedik tétel a műfaj határain túllépve a

vonósnégyesbe szoprán szólót emel be,

amelyet csak kevesen tudnak elénekelni. Brahms állítólag több mint húsz vonósnégyest írt és semmisített meg, mire az 1873-as alkotását felvállalta. Puccini kevés kamaraművének egyike, a Crisantemi című vonósnégyes 1890-ben egyetlen éjszaka alatt született.

Kelemen Barnabást ünnepelte a BOZAR

A Kelemen Kvartett decemberi vendége Frankl Péter Londonban élő világhírű zongoraművész lesz. A Dohnányi-muzsika örömünnepének nevezhető műsorban olyan remekművek csendülnek majd fel, mint a c-moll és az esz-moll zongoraötös, valamint a C-dúr szextett. A műsor egyúttal tisztelgés a 20. századi magyar zene egyik meghatározó személyisége,

Dohnányi Ernő emléke előtt a művész születésének száznegyvenedik évfordulóján.

Januárban Nils Mönkemeyer brácsaművész, a Müncheni Zeneművészeti Főiskola professzora, februárban a világ első számú klarinétművészeként számon tartott Andreas Ottensamer, a Berlini Filharmonikusok első klarinétosa lép színpadra a Kelemen Kvartettel. Áprilisban a szintén magyar származású szerb zongoraművész Aleksandar Madžarlesz a vendég, a koncerten Brahms mellett Haydn és Schumann vonósnégyesei szólalnak meg.

Fenyő László: „A gokartban vadállattá válok”

A Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Homoki Gábor és Fenyő László alkotta Kelemen Kvartett a Zeneakadémia első rezidens együtteseként októbertől áprilisig tartó koncertsorozata a vonósnégyes formációban rejlő sokszínűséget kívánja a közönség elé tárni, sok más, izgalmas összeállítású mű megszólaltatása mellett.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X