Papageno Radio
Intermezzo Második alkalommal rendeznek nemzetközi gitárversenyt Budapesten

Második alkalommal rendeznek nemzetközi gitárversenyt Budapesten

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

November 6-án kezdődik a Zeneakadémián a II. Budapesti Nemzetközi Gitárverseny, amelyre 19 ország 32 fiatal tehetsége jelentkezett.

Az ünnepélyes megnyitón, november 6-án az olasz származású Andrea de Vitis ad koncertet. A megmérettetés első részében, 7-én és 8-án a versenyzők 15-18 perces előadásai szólalnak meg, a második fordulóban a versenyzők egy-egy szabadon választható művel lépnek színpadra november 9-én.

Az első és második forduló díjmentesen megtekinthető, viszont előzetes regisztrációhoz kötött.

A november 11-i döntőbe bekerülők két világhírű gitárdarab közül választhatnak: a spanyol Joaquin Rodrigo Concierto de Aranjuez című művét vagy a brazil Heitor Villa-Lobos Concertóját adhatják elő a 12 tagú, rangos nemzetközi zsűri előtt.

Andrea De Vitis fotó: Tuba Zoltán

A döntőt követő esti gálakoncerten, amelyen a díjakat is átadják, az Anima Musicae Kamarazenekar működik közre Joan Pages Valls spanyol karmester vezényletével. A gitárverseny dobogósai két értékes koncerthangszert is kapnak 7500 euró értékben az összesen mintegy 9500 euró pénznyeremény mellett. A győztes ezeken kívül 16 koncertmeghívást kap európai és ázsiai rendezvényekre – mondat el Eötvös József a Zeneakadémia tanszékvezető tanára, a verseny főszervezője.

Miért lenne elítélendő, ha egy fiatal könnyűzenét játszik?

Az eseményen Argentína, Ausztria, Chile, Costa Rica, Csehország, Dél-Korea, Franciaország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Norvégia, Olaszország, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Ukrajna, Szerbia és Szlovákia versenyzői képviselik hazájukat. A kuriózumnak számító eseménysorozatot 3 évente rendezik meg a Zeneakadémián.

Promóció

Stream és színház

X
X