Papageno Radio
Intermezzo Széttört Álmok – Újraélve

Széttört Álmok – Újraélve

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Volt egyszer egy progresszív zenét játszó zenekar Magyarországon, amelynek 1970–72 közötti korszakát legendássá avatta az idő.

A Syrius együttesben akkor Baronits Zsolt szaxofonozott, Ráduly Mihály szaxofonon és fuvolán játszott, Pataki László orgonált, Orszáczky Miklós basszusgitározott és énekelt, Veszelinov András dobolt. A jazz és a rock elemeit ötvöző, az improvizációknak tág teret adó, világszínvonalú zenéjük révén nagy népszerűségre tettek szert az alternatív közönség körében, de a hivatalos szervek támogatását nem nyerték el.

A cikk eredetileg a Müpa Magazinban jelent meg

Egyetlen, angol nyelvű albumuk, a Devil’s Masquerade egyéves ausztráliai turnéjuk során 1971-ben jelent meg, ezt egy évvel később Az ördög álarcosbálja címmel követte a magyar kiadás. A hányattatások és a meghiúsult külföldi utak miatt az együttes hamarosan felbomlott, a nevet egy újjászervezett, nagyobb létszámú formáció vitte tovább, amelynek játékát az 1976-ban megjelent, Széttört álmok című, kortárs költők verseire komponált lemez örökítette meg.

Ezen többek között Tátrai Tibor gitározott, Dés László szaxofonozott és Gőz László harsonázott. Az 1978-ig működött Syrius együttes zenéje azonban nemcsak a kortársak emlékezetében él: fiatal jazzmuzsikusok részvételével 2014-ben megalakult a Syrius Legacy együttes, amely a nagy elődök örökségének ápolását tűzte zászlajára. A kvintettben több díjnyertes hangszeres kapott helyet, akik az eltelt időben igazi együttessé értek össze.

A csapat motorja Benkó Ákos dobos, aki Orszáczky Miklós énekszólamát hitelesen, nagy átéléssel tolmácsolja koncertjeiken.

Jazz indíttatásukból következően olykor áthangszerelt változatban, de az eredetihez hű hangzásban szólaltatták meg a Syrius első lemezét olyan sikerrel, hogy az anyagot Az ördög álarcosbálja – újratöltve címmel lemezen is kiadták.

A kedvező visszhang folytatásra ösztönözte a zenekart: műsorukra tűzték a Syrius utolsó korszakában keletkezett, Széttört álmok című szvitet is, amelyet idén májusban jelentettek meg CD-n. A kilenc dalból álló zeneművet eredetileg a ma már ritkaságnak számító lP-n a Pepita adta ki, majd 1999-ben a Hungaroton jóvoltából további három szerzeménnyel kiegészítve CD-n is hozzáférhetővé vált.

A Syrius Legacy több várost érintő, lelkes fogadtatással kísért koncertsorozatának kiemelt állomásaként ezt a már klasszikussá vált anyagot mutatja be saját feldolgozásban a Fesztivál színház közönségének. Az est szenzációja, hogy erre az alkalomra csatlakozik az együtteshez az egykori Syrius-tag, a magyar rock köztiszteletnek örvendő, villámkezű gitárosa, Tátrai Tibor.

Promóció

X
X