Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Vashegyi György a Magyar Művészeti Akadémia új elnöke

Vashegyi György a Magyar Művészeti Akadémia új elnöke

Vashegyi György karmester személyében választott új elnököt a leköszönő Fekete György helyére október 10-i, keddi tisztújító közgyűlésén a Magyar Művészeti Akadémia a Pesti Vigadóban.

- hirdetés -

Vashegyi György a legfiatalabb jelöltként lett az MMA új elnöke, a 226 érvényes voks közül 140 szavazatot kapott. Mellette Marton Éva Kossuth-díjas operaénekest, a nemzet művészét és Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas színészt, rendezőt jelölték a tisztségre. Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező, a nemzet művésze az ülésen jelentette be, hogy egy nappal korábban visszalépett az elnökjelöltségtől.

Több zeneművésszel bővült a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjainak sora

- hirdetés -

Vashegyi György programbeszédében arról szólt, hogy az MMA szellemi és művészeti súlya napról napra növekszik, jó úton jár küldetése betöltéséhez. Az új elnök szerint az akadémia fontos feladata lesz a jövőben a művészeti nevelés erősítése a közoktatásban, az ösztöndíjrendszer bővítése, a művészeti ismeretterjesztés erősítése, valamint az akadémikusok teljes életművének digitalizálása, archiválása és elérhetővé tétele.

Korhűség vagy stílushűség?

Az elnöki tisztség legfeljebb két hároméves cikluson keresztül tölthető be. Fekete György Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas belsőépítész 2011 óta állt az MMA élén.

Vashegyi Györgyöt a régi zene kiemelkedő szakértőjeként és kiváló interpretálójaként tartja számon a magyar zenei élet. 16 évesen vezényelte első hangversenyét. Budapesti diplomahangversenyén Mozart Varázsfuvoláját, operai bemutatkozásakor pedig Gluck Orfeo-ját (Derek Lee Ragin címszereplésével) vezényelte a Budapesti Kamaraoperában. Később ugyanitt karmestere volt Monteverdi: Il Ballo delle Ingrate, és Il Combattimento di Tancredi e Clorinda illetve Mozart: Varázsfuvolájának színpadra állításának is. A 1994/95-ös szezonban sikeres vendégszerepléseken vett részt a Budapesti Kamaraopera Gluck: Orfeo-produkciójával Franciaországban, Svájcban és Luxembourgban.

1998 decemberében a kolozsvári Magyar Operában Mozart Idomeneo-jának romániai premierjét dirigálta. 1999 és 2000 májusában a MÁV Szimfonikus Zenekar, illetve a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara élén Gyöngyösi Levente: A gólyakalifa c. operájának koncertszerű ősbemutatóját vezényelte Budapesten (később az opera 2005-ös Állami Operaházbeli színpadra állításának is karmestere volt). 2000 augusztusában debütált a budapesti Állami Operaházban Haydn: L’infedeltà delusa c. operájával (az Orfeo Zenekar élén): ez volt az első régi hangszeres operaelőadás az Operaház történetében. A 2001/2002-es szezonban az Állami Operaház Così fan tutte- és Figaro-produkciójának is karmestere volt. 2002 nyarán az Operafesztivál keretében Mozart: Szöktetés a szerájból új színpadra állítását vezényelte, s a 2003/2004-as évadban Mozart operáit (Szöktetés a szerájból, Così fan tutte, Figaro, Titusz kegyelme) és Verdi: Don Carlos-át dirigálta az Operaházban illetve az Erkel Színházban. 2004 nyarán (a Prágai Kamarazenekar élén) sikeres Mozart-hangversenyeket vezényelt a Würzburgi Mozart Ünnep és a Rheingau Fesztivál keretében.

Nevéhez fűződik két kiváló régi zene együttes a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar megalapítása is (1990), amelyek Magyarország egyedülálló régi zenei specialistáivá váltak: repertoárjuk gerincét a Gesualdotól Mozartig terjedő periódus zenéje alkotja, de számos alkalommal megszólaltatnak későbbi kompozíciókat is.

1998 óta (kezdő év) állandó résztvevői a Fertőd-Eszterházán szeptemberben rendezett historikus Haydn-Fesztiválnak. Ennek keretében Joseph Haydn számos jelentős kompozícióját – miséit, más egyházi műveit, szimfóniáit és versenyműveit – Magyarországon első ízben adták elő korabeli hangszereken.

Az Orfeo Zenekar és Vashegyi György saját koncertsorozatán 2002 és 2007 között Haydn első 80 szimfóniáját is megszólaltatja az Esterházy-Kastélyban (a 18. század óta első ízben korabeli hangszereken) azzal a hangszeres létszámmal, mellyel Haydn Eszterházán évtizedeken át ugyanebben a teremben adott koncerteket.

2005-ben Vashegyi Györgyöt és együtteseit kérték fel Magyarország első számú kulturális központjában, a Művészetek Palotájában működő Fesztivál Színház megnyitó előadására, melynek alkalmából az operaműfaj mérföldkövének számító művet: Monteverdi: L’Orfeo c. operáját mutatták be nagy sikerrel. Ugyancsak ezen a színpadon mutatták be: Charpentier: Actéon című darabját és az angol színpadi zene első nagy kompozícióját: Purcell: Dido&Aeneas című operáját is. Mindkettő egyfelvonásos opera rendezésében és előadásában is egyedülállónak mondható.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!