Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Virágh András Gábor kapta az Istvánffy Benedek-díjat

Virágh András Gábor kapta az Istvánffy Benedek-díjat

A Magyar Zeneszerzők Egyesülete 17. alkalommal ítélte oda az Istvánffy Benedek zeneszerzőről elnevezett díjat, amit évente egy 40. életévét még be nem töltött alkotó kaphat a megelőző évben bemutatott zeneműveinek egyikéért.

- hirdetés -

Idén Virágh András Gábor Sinfonietta című zenekari kompozíciója nyerte el a 100 000 forinttal járó elismerést, amit Hollós Máté, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnöke, valamint a díjazott egykori tanára, Fekete Gyula, a Magyar Zeneművészeti Társaság elnöke nyújtott át a jubileumát ünneplő Mini Fesztivál október 12-i hangversenyén.

„Hiánypótló kortárs zenei platform alakult”

- hirdetés -

Virágh András Gábor második alkalommal vehette át az Istvánffy Benedek díjat, 2015-ben már Femme Fatale című operáját is díjazták.

Istvánffy Benedek a preklasszikus éra egyetlen, európai szinten is elismert magyar zeneszerzője volt. 1733-ban született Pannonhalmán (akkori nevén Szentmártonban), első zenetanára apja, veszprémi püspök és a bakonybéli bencések orgonistája, Istvánffy József volt. A zeneszerző Kismartonban kezdte meg működését, majd a Széchenyiek szolgálatába állt Sopron és Nagycenken, 1766-tól egészen 1778-ban bekövetkezett haláláig pedig a Győri Székesegyház karnagya és orgonistája volt. Összesen tizenkét kompozíciója ismert, ezek stilisztikai sokszínűséget mutatnak, némelykor szigorúan a barokk zene ellenpont-technikáját és harmóniai nyelvezetét követik, más művek átmenetet képeznek a barokk és a bécsi klasszika közt.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.