Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Dollármilliók amerikai szimfonikus zenekaroknak

Dollármilliók amerikai szimfonikus zenekaroknak

A Detroiti Szimfonikus Zenekar 18,5 millió dollár adományt kapott, a clevelandiak 15 millió dolláros támogatással lettek gazdagabbak. Eközben Chicagóban veszteséget könyvelnek el.

- hirdetés -

A detroitiak támogatásában a legnagyobb, 15 millió dolláros rész a William Davidson Alapítványtól származik, amely évek óta támogatja a zenekar egyik koncertsorozatát. A Davidson család generációk óta mecénása az 1887-ben alapított, Doráti Antal által is vezetett együttesnek, amely a közeljövőben köszönetképpen a hangversenyterem, a Fisher Music Center átriumát William Davidsonról nevezi el.

- hirdetés -

Az idén százéves Clevelandi Zenekart – amelynek annaleseiben Széll György neve gyakran felbukkan – szintén egy alapítvány, a Richard és Emily Smucker Alapítvány támogatja. A 15 millió dolláros összeget nem csupán magára az együttesre, hanem a zenekar zenei nevelési programjaira is költik, amelynek keretében, a hosszú távra tervezett általános iskolai zeneoktatás révén új közönséget igyekeznek megnyerni a zenekarnak. A 15 millió dollár a házaspár eddigi legnagyobb támogatása, a zenekar fennállásának történetében a második legmagasabb adomány.

Chicagóban nem ennyire rózsás a helyzet: a Riccardo Muti vezette együttesnél 1,4 millió dolláros veszteségek könyvelhettek el az elmúlt üzleti évben úgy, hogy az azt megelőzőben még 400.000 dollár plusszal zártak. A gyenge teljesítmény oka megnövekedett kiadások mellett a csökkenő jegy-, illetve terembérbeadásból származó bevétel.

(Via Klassik.com itt és itt és itt)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.