Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Fény derült Marcel Proust regényfolyamának zenei rejtvényére

Fény derült Marcel Proust regényfolyamának zenei rejtvényére

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Marcel Proust regényfolyamában, Az eltűnt idő nyomában megbúvó zenei rejtvény megoldása a francia Gabriel Pierné szonátája lehet.

Egy hegedű-zongora szonáta pár üteme elég volt, hogy Marcel Proust főhősét elragadják érzelmei, de vajon kié lehet a zenemű, amit a regény Vinteuil-nek tulajdonít?

- hirdetés -

Nemrég látott napvilágot a párizsi Maria és Nathalia Milstein új elmélete, miszerint a darab egy kevésbé ismert zeneszerzőtől, Gabriel Piernétől származhat. Debussytől a belga Guillaume Lekeu-n keresztül Wagnerig sok alkotót hittek már Proust ihletőjének, de eddig a legvalószínűbb lehetőség, hogy a szonáta szerzője a francia Camille Saint-Saëns.

Pierné darabja, az op. 36-os d-moll szonáta

nagyon is hasonlít szerkezetileg a könyvben leírtakhoz – mondta Maria. Nem túlságosan ismert, de a keletkezésének ideje megfelelő.

Hogy igaz lehet-e a felvetés, ön is eldöntheti, ha meghallgatja a nővérek The Vinteuil Sonata című lemezét, amely a teljességre törekszik, hiszen Saint-Saëns és Debussy zenéje, valamint Proust szeretője, Reynaldo Hahn darabjai is szerepelnek rajta.

(Via Guardian, Slippedisc)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X