Papageno Radio
Intermezzo Ezek azok a Hvorosztovszkij-felvételek, amiket hallanod kell

Ezek azok a Hvorosztovszkij-felvételek, amiket hallanod kell

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Dmitrij Alekszandrovics Hvorosztovszkij 1962. október 16-án született Krasznojarszkban és 2017. november 22-én hunyt el Londonban.

Hvorosztovszkij a szibériai Krasznojarszkban született. Tanulmányait a Krasznojarszki Művészeti Iskolában végezte. Szülővárosa operaházában debütált Verdi Rigolettojában.

Első sikerét 1987-ben az orosz Glinka-versenyen aratta, a következő évben a franciaországi Toulouse-ban nyert. Pályájára a legnagyobb hatással az az 1989-es versenygyőzelem volt, amikor Cardiffban a walesi Bryn Terfelt győzte le a BBC versenyén.

Ide kapcsolódik:
Hvorosztovszkij nevét őrzi a krasznojarszki operaház

Nem sokkal a művész halála után, a londoni Royal Opera House jóvoltából került fel az a felvétel a videómegosztókra, amelyen Dmitrij Hvorosztovszkij az operairodalom egyik leggyönyörűbb romantikus áriáját énekli. Gounod Faustjában a még csak nem is főszereplő Valentin háborúba készül, és egy csodálatos áriában kéri az ég oltalmát húgára:

 

Hvorosztovszkij nyugat-európai karrierje Nizzában indult, ahol Csajkovszkij Pikk dámájában szerepelt. 1990-ben már New Yorkban lépett fel. A világhírt az 1993-as Traviata előadás hozta meg számára.

Ide kapcsolódik:
Szülővárosában avatták fel Dmitrij Hvorosztovszkij szobrát

Később énekelt szinte minden nagy operaházban, többek között a Metropolitanben, a Covent Gardenben, a Berlinben, a La Scalában és a Bécsi Állami Operaházban.

2005-ben a második világháború hőseire emlékezve hazájában tartott koncertkörutat. Dalénekesként és oratóriumszólistaként is rendszeresen szerepelt, élete vége felé táncdalokat is énekelt.

2015-ben agydaganattal diagnosztizálták. Visszavonult, de később újra énekelni kezdett. 2016 decemberében jelentette be újabb visszavonulását. 2017. november 22-én Londonban hunyt el.

Ide kapcsolódik:
Zeneakadémiát neveznek el Dmitrij Hvorosztovszkijról

Az orosz bariton földi maradványait a moszkvai Novogyevicsi-kolostor temetőjébe kísérték végső útjára. Dmitirij Hvorosztovszkij utolsó kívánsága ugyanakkor az volt, hogy hamvainak egy részét, szülővárosában, Krasznojarszkban helyezzék el.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X