Papageno Radio
- hirdetés -
Folk Kodály, Lajkó, magyar színház, tánc és film Gdańskban

Kodály, Lajkó, magyar színház, tánc és film Gdańskban

A 2016 májusában kezdődött és 2017. december 31-ig tartó lengyelországi magyar évad keretében sor kerül a Kodály-módszer bemutatójára, fellép Lajkó Félix és a Vołosi, vendégszerepel a Nemzeti Színház, a Tünet Együttes, a Frenák Pál Társulat, a Maladype Színház egy kisoperát ad elő, de lesznek filmvetítések is.

- hirdetés -

A Lengyel Kodály Társaságot 2009-ben alapították azok a lengyel zenepedagógusok, akik korábban a kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet képzésében részesültek. A kecskeméti intézet munkatársai 1976-ben szervezték meg az első lengyelországi szemináriumot, a magyar-lengyel Kodály-konferenciákat azóta többször is megtartották. A Kodály-módszerrel november végén a krakkói és a katowicei zeneakadémián már megismerkedhettek, december első napjaiban Gdańskban folytatódik a munka.

A Kodály-módszerről szerveznek konferenciát Katowicében

- hirdetés -

A Budapest Ritmo keretében már bemutatkozott a vajdasági-lengyel projekt. Ami Lajkó Félix és ami Lajkónál Szabadka, az a Vołosi esetében a sziléziai Beszkidek – a lengyel együttes is népzenéből indul ki, hogy aztán szabadon átformálja. A kvintett három tagja beszkidi falvakból származik, és a Vołosi előtt hagyományos népzenét játszottak. Egy lagzin ismerték meg a klasszikusan képzett Lasoń fivéreket – innen már kikövetkeztethető a történet folytatása. Krzysztof (hegedű) és Stanisław (cselló) egyébként a kortárs komolyzenében jegyzett Aleksander Lasoń fiai – ők ezt a hagyományt hozták otthonról, és mindketten a katowicei zeneakadémiához kötődnek.

Így Játszik Lajkó Félix, ha jó a kémia

A két eseményre – továbbá gasztronómiai, folk- és gyerekprogramra, valamint filmvetítésekre és kiállításra – a magyar színházi hét keretében kerül sor, amelynek helyszíne az észak-lengyelországi város egyik jellegzetességeként ismert, három éve átadott Shakespeare Színház. Az egyhetes magyar színházi szemlén a Gyulai Várszínház és a Nemzeti Színház közös előadása, a III. Richárd, a Tünet Együttes Weöres Sándor verse által ihletett, Az éjszaka csodái című produkciója, a Frenák Pál Társulat InTimE című előadása szerepel. A poznani Új Színház bemutatja Visky András Pornó – A feleségem története című színdarabját, a Maladype Színház pedig december 7-én játssza Sáry László Remek hang a futkosásban című kisoperáját.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.