Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Megkerült az elveszettnek hitt operapartitúra

Megkerült az elveszettnek hitt operapartitúra

Évtizedekig csak a zongorakivonatát ismerték egy 1933-ban bemutatott német meseoperának. A Kasseli Egyetem egyik könyvtárának padlásán azonban nemrég megtalálták a partitúrát.

- hirdetés -

Luise Greger (forrás: greger-luise.de)

- hirdetés -

A Gänseliesel (A kis libapásztorlány) története ismerős lehet a Grimm-mesék kedvelőinek, vagy azoknak, akik jártak Göttingenben, ahol 1901 óta áll a szökőkút a kislánnyal és libáival. Más német városok is megemlékeztek közterületi szoborral, vagy bevették címerükbe a kislányt, de a legnépszerűbbnek a göttingeni szökőkút szobra bizonyult, annyira, hogy ma már az eredeti múzeumban van, és csak egy másolatnak adhatnak puszit a városi legendában hívő egyetemisták és turisták.

Az operát Luise Greger (1862-1944) írta, aki énekesnő, zongoraművész és dalszerző volt, zeneszalonja pedig jelentős találkozóhelynek számított. Mintegy 170 dalt komponált többek között Theodor Storm és Johann Wolfgang von Goethe műveire, A kis libapásztorlány utolsó művei közé tartozik.

Az 1933 decemberében, Baden-Badenben bemutatott darabot a zongorakivonat alapján, kamaraverzióban rekonstruálták 2012-ben Kasselben. A teljes zenekari partitúrát véletlenül, az egyetemi könyvtár egyik részlegében, régebbi adományok között találták meg.

(Via Musik heute)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.