Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Vigyázzanak a klarinéttal!

Vigyázzanak a klarinéttal!

Az Oklahomai Egészségtudományi Egyetem kutatásai bizonyítják, hogy a zenekarok emberre legveszélyesebb fúvós hangszere a klarinét.

- hirdetés -

A kutatást végzők egy középiskolai zenekar 13 fa- és rézfúvós hangszerét gyűjtötték össze, és vettek belőlük mintát. A kitenyésztés utáni eredmény: élesztő- és penészgomba, továbbá 259-féle baktérium. Ezek közül sok ártalmatlan, de vannak olyanok, amelyek az ajkak elszínezhetik – az alsó és felső ajkakon megjelenő gyűrűforma oka például az élesztő -, szájfertőzést, szuvasodásra való hajlamot vagy torokfájást okozhatnak, de extrém esetekben hányást, hasmenést is kiválthatnak. A vizsgált hangszerek tulajdonosai közül többen használtak inhalálót, a vizsgálatok után kiderült, ezek nem biztos, hogy asztmatikus problémák, hanem az élesztő váltja ki a reakciókat.

- hirdetés -

A területen egyébként előzmény nélküli kutatást végzők elmondták, a munka kezdetén nem vizsgálták meg a zenekar tagjait, tehát az eredményeket kizárólag a kitenyésztett mintákból következtették. A kutatócsoport vezetője azt tanácsolja a fúvós hangszereseknek, hogy rendszeresen tisztíttassák hangszereiket, a kölcsönkapott vagy -kért hangszerekkel pedig vigyázzanak, azokat mindenképp fertőtleníttessék.

(Via The Star)

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.