Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo 180 millió forint egy vonóért

180 millió forint egy vonóért

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

130-150 000 euróra (40-47 millió forintra) becsülték előzetesen annak a vonónak az árát, amely a Vichy Enchères aukciós ház árverésén végül 576 600 euróért kelt el.

A “vonó Stradivarija”, François Xavier Tourte (1747-1835) készítette. Neki köszönhetjük a vonó mai formáját, számos újítás az ő nevéhez köthető: egyebek mellett 74-75 centiméterre növelte a vonó hosszát, fernambuk fából kezdte készíteni, az addigiakhoz képest több fát tett bele, amitől a vonó nehezebbé vált.

A hegedűkészítő családból származó, először órakészítéssel foglalkozó Tourte korának egyik virtuózával, G. B. Viottival dolgozott együtt a vonó tökéletesítésén. Meglehetősen drága darabnak számított egy-egy Tourte vonó, akár 15 Lajos-aranyat is elkértek érte. A következő videó segítségével angolul tudók részletesen megismerhetik a reformert vonókészítő újításait:

https://youtu.be/aEuo6-xzyDI

- hirdetés -

Ennél drágábban vonó még nem kelt el, az előző rekordot két évvel ezelőtt állította fel egy szintén Tourte készítette vonó, azért 288 960 eurót adtak egy árverésen. A most elárverezett vonó 56 gramm, kivételes állapotú, ezüst díszítésű, ébenfa csavarfejjel, apró sérülésekkel.

(Via The Strad)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X