Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Európai Örökség lett a Dohány utcai zsinagóga és Lipcse zenekultúrája

Európai Örökség lett a Dohány utcai zsinagóga és Lipcse zenekultúrája

Az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament megállapodásának értelmében 2018-ban európai örökségünk sokszínűségét és gazdagságát ünnepeljük. Az Európai Örökség címet a Dohány utcai zsinagóga mellett Lipcse zenetörténeti helyszínei is megkapják.

- hirdetés -

A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet Európa történelmi múltjára, értékeire, a kulturális örökség kínálta lehetőségekre, és egyúttal erősítse az európai identitástudatot, ugyanakkor rá kíván világítani a kulturális örökséget érintő kihívásokra is. Az Európai Örökség cím azzal a céllal jött létre, hogy előtérbe helyezze a közös európai örökséget, erősítse a közösségi identitást és megszilárdítsa a kultúrák közötti párbeszédet. 2017-ben 19 állam nyújtott be pályázatot a címre, ezek közül 25 helyszín jutott tovább az előválogatáson.

Zeneszerzőkkel erősíti arculatát Lipcse

- hirdetés -

Az Európai Örökség elismerésre jelölt kilenc helyszínt az Európai Bizottság által felállított független szakértői testület választotta ki:

a Dohány utcai zsinagóga, Lipcse zenetörténeti helyszínei (Németország), a cadinai erőd (Olaszország), a javorcai kápolna (Szlovénia), a natzweileri koncentrációs tábor és altáborai (Franciaország és Németország), a máramarosszigeti emlékmű (Románia), a Bois du Cazier (Belgium), Schengen falu (Luxemburg) és a Maastrichti Szerződés (Hollandia).

Velük együtt harmincnyolcra emelkedik az Európai Örökség címmel kitüntetett helyszínek száma. A bizottság 2018 februárjában ítéli oda hivatalosan a címet a helyszíneknek, a díjátadó ünnepséget 2018 márciusában Bulgáriában rendezik meg.

Lipcse Kurt Masurra emlékezik

Lipcse zenetörténeti jelentősége megkérdőjelezhetetlen. Olyan muzsikusok neve köthető a városhoz, mint Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn Bartholdy, Robert Schumann, Edvard Grieg, Leoš Janáček, Richard Wagner vagy Gustav Mahler; és olyan intézményeknek, emlékhelyeknek, múzeumoknak, archívumoknak, koncerttermeknek és színházaknak ad otthont a város, mint a Tamás-templom, a Miklós-templom, a régi Miklós-iskola, a Bach Múzeum, a Schumann Múzeum, a Grieg Múzeum, a Gewandhaus vagy a zene- és színművészeti főiskola.

(Via MTI, Kreatív Európa)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!