Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Felavatták a Kodály Központ új Bogányi-zongoráját

Felavatták a Kodály Központ új Bogányi-zongoráját

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

November 30-án mutatták be a pécsi Kodály Központ nagyobbik típusú, saknem 108 millió forintot érő Bogányi-zongoráját.

A hangszert Schubert egyik négykezes zongoraművének előadásával avatta fel a tervező Bogányi Gergely és Boros Misi Junior Prima-díjas zongoraművész a pécsi zenetagozatos diákok részvételével megtartott eseményen.

Barátként beszélgetni a karmesterrel

- hirdetés -

Bogányi Gergely zongoraművész, a hangszer tervezője az eseményen hatalmas megtiszteltetésnek és kegyelemnek nevezte, hogy részese lehetett a zongora megalkotó csapatnak. A hangszer létrehozásának húsz évre visszatekintő történetére térve azt hangsúlyozta:

 ez nem egy általános vállalkozás, hanem egy életfeladat (.) egy olyan inspiráció, amelynek nem lehetett ellenállni a lehetetlennek tűnő feladatokat látva sem.

A Bogányi-zongora főbb újdonságai a legjobb zongoramárkákkal vetekedő zengő hangzás, a hangszernek a megszokottnál jóval hosszabb élettartamot biztosító kompozitötvözet, a zongora mechanikáján végzett jelentős újítások és a modern dizájn. Funkcionális szempontból hangvetőként (hangterelőként) is működik, ami újdonságnak számít a hangszer történetében.

Bogányi Gergely

Bogányi Gergely a Pécsre került nagyobbik, 292 centiméter hosszúságú, az eddig legyártott példányokhoz képest 30 centiméterrel megnövelt rezgésfelületű, nagy hangversenyzongoráról közölte:

a hangszer még letisztultabb, kecsesebb, és méreteiből adódóan talán fenségesebb is.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere a Kodály Központra utalva örömét fejezte ki, hogy az “építészeti Stradivari” egy nagy érdeklődést kiváltó, innovatív csodazongorával gazdagodott. Felidézte, hogy tavalyelőtt a megyeszékhelyen közadakozás indult egy Bogányi-zongora beszerzésére.

60 éves a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium

Az annak keretében összegyűlt kétmillió forintból finanszírozták a hangszer Pécsre szállítását, hangolását és beüzemelését – fűzte hozzá.  Az új pécsi Bogányi-zongorát az átadót és a pianisták műsorát követően a zenetagozatos diákok is kipróbálhatták.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X