Papageno Radio
Intermezzo Karácsony brit módra

Karácsony brit módra

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Közeleg az év vége: orgonamuzsika tölti be a Müpát. December 19-­én különleges élményben lesz része a közönségnek: Thomas Trotter mellett Európa egyik legkiválóbb, legnagyobb hagyományú énekkara, a St John’s College Fiúkórusa teremti meg az ünnepi hangulatot egy igazán brit karácsonyi koncerttel.

A cikk eredetileg a Müpa Magazinban jelent meg.

Ha Angliára gondolunk, a Big Ben, az esős idő és az emeletes buszok mellett alighanem a kóruséneklés is igen hamar eszünkbe juthat. Neves angol zenészek életrajzának gyakori közös pontja az ifjabb években szerzett énekkari tapasztalat. A cambridge-i St John’s College fiúkórusának egykori tagjai között felfedezhetjük például a kontratenor Iestyn Daviest, a bariton Simon Keenlyside­ot vagy a karmester Robert Kinget. Az igen tekintélyes múltra visszatekintő együttes — 1670-ben alakult meg, de a kórus gyökerei a St John’s College 1511­-es alapításáig nyúlnak vissza — elsősorban templomi szolgálatot lát el, az iskolaév alatt keddtől vasárnapig minden nap énekelnek a szertartásokon, emellett ugyanakkor koncerteket is adnak, külföldi turnékon vesznek részt,

legújabb, Kyrie című albumukon pedig többek között Kodály-művet is énekelnek.

A kórust budapesti koncertjén Andrew Nethsingha fogja vezényelni, aki 2007 óta áll az együttes élén. A zenészcsaládból származó karvezető orgonatanulmányait maga is a St John’s College-ban végezte, de számos neves brit zenekarral is dolgozott már, kóruskurzusai pedig világszerte keresettek. Legfontosabb újításai között tartják számon a rendszeres internetes közvetítéseket, amelyeket a kórus honlapján bárki visszahallgathat. A koncert másik közreműködője Thomas Trotter lesz, akit 2013-­ban napjaink egyik legnagyszerűbb koncertorgonistájának nevezett a The American Organist című lap. A londoni Royal College of Music tanára, Birmingham város és a Westminster apátság St Margaret-templomának orgonistája koncertezett már Bécsben, Berlinben, Salzburgban; Liszt Ferenc műveiből készített felvétele pedig „Grand Prix du Disque” díjat nyert.

Mit tanulhatunk a brit zenekarok társadalmi szerepvállalásából?

A Brit katedrálisok zenéje című koncert igazi ünnepi műsort vonultat fel, Bach, Mendelssohn és Dupré orgonadarabjai mellett kortárs brit szerzők, például Bob Chilcott, John Rutter vagy David Bednall karácsonyi témájú művei hangzanak el, de az angol karácsonyiének-hagyomány klasszikusai is képviseltetik magukat: a Tomorrow shall be my dancing day kezdetű dal John Gardner és James Burton feldolgozásában szólal meg, és természetesen nem maradhat el a Ding, dong, merrily on high kezdetű jól ismert ének sem, valamint a Csendes éj. A Müpába látogató közönség tehát az ünnepek közeledtével a legemelkedettebb érzéseket közvetítő hangszereket: az orgonát és az emberi hangot hallgatva öltöztetheti díszbe a lelkét.

Promóció

X
X