Papageno Radio
Intermezzo Új esély a menekült zenészeknek

Új esély a menekült zenészeknek

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Arab Song Jam annak a kezdeményezésnek a neve, amelynek a berlini Werkstatt der Kulturen (Kultúrák műhelye) ad helyet. A koncertekre minden hónap első csütörtökjén kerül sor, a fellépők olyan zenészek, akik hazájukból Németországba menekültek.

A The sound routes. Notes for getting closer (A hangutak. Hangjegyek, hogy közelebb kerüljünk) elnevezésű projekt 2017 márciusában indult, az Európai Unió finanszírozásában valósul meg, spanyol, belga és olasz intézmények is részt vesznek benne, a cél pedig az, hogy az otthon professzionális zenészként dolgozó menekültek integrálódjanak a helyi közösségbe. Ebben olyanok is segítik őket, akik régebben hagyták ott hazájukat, és a befogadó ország kultúrájában, művészeti életében már járatosak. A nyitott jamekre profi és félprofi zenészeket várnak, a koncertek ingyenesek, és összekötik fotókiállítással, a menekültkérdést érintő beszélgetésekkel is.

A találkozásokból házimuzsikálás és további kisebb-nagyobb koncertek következnek. Mahmud Fares, Muhannad Dughenaim és Mohammad Mkanze Aleppóból menekültek, de ott nem ismerték egymást, első alkalommal Sevillában játszottak együtt. Muhammad erről így beszélt:

Számunkra ez egy mágikus pillanat. Otthon sosem volt alkalmunk arra, hogy együtt játsszuk, és ez most itt, Spanyolországban, egy biztonságos helyen megtörténhet.

Arra is van példa, hogy a közel-keleti zenészek európai muzsikusokkal játszanak együtt, és létrejött már egy különleges csoport, amelynek nem csupán tradicionális szíriai dalokat éneklő kórusa van, hanem a diaszpórában élő nőknek szociális és pszichológiai tanácsadást is nyújt.

Az év elején történt egy felhívás, amelyre zenészek jelentkezését várták. A projekt eredményét a berliniek mellett a 2018-as Bolognai Jazzfesztivál közönsége is láthatja-hallhatja. Szintén Bolognában mutatkozik majd be az a három ösztöndíjas muzsikus, akik jeles európai kollégáikkal fognak fellépni több fesztiválon. Mindezeken túl nemrég kezdte el működését a Virtual Music Agency, amely zenészek menedzselését segíti. Egy sevillai ügynökség képviselője szerint azért is fontos ez a projekt, mert a zene erejével a kulturális különbségek és a nyelvi határok is áthidalhatók.

(Via Kreatív Európa)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X