Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Világörökség lett az orgonaépítés és az orgonazene

Világörökség lett az orgonaépítés és az orgonazene

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Német kezdeményezésre vette fel az UNESCO a szellemi világörökségbe az orgonaépítést és az orgonazenét.  A döntést a nemzetközi testület egy világörökségi szigeten, a dél-koreai Juján hozta meg.

A kezdeményezés Németországból indult, ami nem véletlen: több, mint ötvenezer orgona van az országban, 3500 főállású orgonista, rajtuk kívül további tízezren orgonálnak, valamint 400 orgonaépítő cég. Az indoklás szerint a komoly és sokoldalú képességet igénylő orgonakultúra ápolása kultúrákon ível át, aminek jelenéhez és jövőjéhez Németország fontos bázist ad.

A Kodály-módszer is a szellemi világörökség része, 2016-ban került a legjobb megőrzési gyakorlatok regiszterébe. Ide azokat a modellértékű módszereket veszik fel, amelyeket nemzetközi szinten is terjesztésre érdemesnek, jó példának tartanak.

A bécsi Stephansdom legendás orgonistája koncertezik Budapest új álomorgonáján

- hirdetés -

Az idei döntés értelmében a kolumbiai-venezuelai llano munkadalok, a szerb kóló, a bázeli karnevál, az uileanni dudaművészet, de a tradicionális nápolyi pizzakészítés, a török fütyülőnyelv is ott van a 35 megőrzendő hagyomány között.

(Via Klassik.comUNESCO)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X