Papageno Radio
- hirdetés -
Folk 1700 éves, még ma is működő hangszerre bukkantak

1700 éves, még ma is működő hangszerre bukkantak

Még mindig ad ki hangot az az ősi doromb, amit az oroszországi Altaj-hegységben találtak meg kutatók – számolt be róla a National Geographic. Erről a területről eddig összesen öt hasonló instrumentum került elő.

- hirdetés -

Az Orosz Tudományos Akadémia kutatóprofesszora, Andrej Borodovszkij elmondta, hogy a térségben talált dorombok egyikét maga is megszólaltatta. Beszámolója szerint az ősi hangszer hangja meglehetősen hasonlít a reneszánsz korban igen népszerű flageolettéra, a fuvola elődjére.

- hirdetés -

A fellelt hangeszközöket állatok bordáiból faragták ki, és 1700 évvel korábbról származhatnak, amikor még a hunok és leszármazottaik birtokolták szinte egész Közép-Ázsiát.

A mai Mongólia, Kazahsztán, Észak-Kína és Oroszország térségében élő nomád népek még ma is használják a dorombot, ami egy nagyjából 10,9 centiméter hosszú és 8,3 centiméter széles hangszer.

A most megtalált doromb, még mindig modernnek számít a világ legidősebb hangszeréhez, egy 43 ezer éves fuvolához képest, amint mamut- és madárcsontból állítottak elő.

(Via SiberianTimes)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.