Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A mai fül ugyanúgy hall, mint a több száz évvel ezelőtti hallott?

A mai fül ugyanúgy hall, mint a több száz évvel ezelőtti hallott?

Ha ketten ugyanazt csinálják, az ugyanaz? Ha ketten mást csinálnak, akkor abban semmi azonos nincs? Mennyire lehet azonos a különböző, és különbözhet, ami azonos? A mai fül ugyanúgy hall, mint a több száz évvel ezelőtti hallott akkor? Amit lát a szem, ugyanazt hallja a fül? Mennyi időre van mindehhez szükség? Mozdulhat a hang, hallható a mozdulat? Lefordítható-e igazán egy mondat, egy hang, egy mozdulat, egy művészeti ág, kor, stílus bármi másra? Ezekre az elméleti kérdésekre keressük a gyakorlati válaszokat az ötödik Átlátszó Hang Újzenei Fesztiválon. Az elhangzó művek partitúráit ezúttal is a BMC könyvtárában kialakított olvasósarokban tanulmányozhatják az érdeklődők.

- hirdetés -

Az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál programjainak nagy része tematikusan kapcsolódik. Az átirat, fordítás, átjárhatóság nyelvek, korok, stílusok és művészeti ágak között, a tudás vagy az információ átadásának és megmaradásának kérdéskörét járja körül a 2018-as fesztivál programján szereplő kilenc hangverseny és koncert-színházi előadás, valamint számos beavató foglalkozás, több napos műhelyfoglalkozás, illetve az ezek prezentációja, opera- és portréfilm-vetítések, kerekasztalbeszélgetés, kiállításmegnyitó, flashmob és tánczenei est.

Felhívás minidarabok komponálására

- hirdetés -

A fesztivál ideje alatt az elhangzó művek partitúráit a BMC könyvtárában kialakított olvasósarokban tanulmányozhatják az érdeklődők.

Helyszínek: Art+ Cinema, Budapest Galéria, Budapesti Olasz Kultúrintézet, BMC, Fuga, Lumen, Hold utcai templom, Közép-európai Egyetem,Studió K, Szimpla Kert, SzFE, Trafó, Zeneakadémia

A fesztivál célja:

  • Új módszerekkel bemutatni és ezáltal a közönséghez közelebb hozni a kortárs komolyzenét.
  • Ősbemutatók mellett olyan régebbi műveket eljuttatni a magyar közönséghez, amelyek a mai szerzők számára referenciaként szolgálnak, de a Magyarországon kevésbé ismertek.
  • Az előadásokhoz kapcsolódóan, azok előtt vagy az elhangzó művek között rövid műhelyfoglalkozásokat, tartunk, amelyek során a közönség tagjai az elhangzó darabokat, azok zeneszerzői elgondolásait kreatív részvétellel, irányított gyakorlatok által ismerhetik meg. Úgy tapasztaljuk, hogy munkánkkal sikerül a budapesti közönség új rétegei számára is hozzáférhetővé tenni a kortárs kompozíciós zene sokszínű és innovatív világát.

A fesztivál szervezői: Art+ Cinema, Budapest Történeti Múzeum – Budapest Galéria, Budapest Music Center, FUGA – Budapesti Építészeti Központ, Gryllus KFT, JAZZAJ, Közép-európai Egyetem, Magyar Rádió Zenei Együttesek, Modern Art Orchestra, MuPATh, Stúdió K Színház, Szimpla Kert, Színház- és Filmművészeti Egyetem, Trafó Kortárs Művészetek Háza, Zeneakadémia

A fesztivál együttműködő partnerei és támogatói: Bundeskanzleramt, Emberi Erőforrás Minisztériuma, Fővárosi Önkormányzat, Gent Város Önkormányzata, Goethe Intézet, INÖK, Land Niederösterreich, Nemzeti Kulturális Alap, Osztrák Kulturális Fórum, Pro Helvetia, Schwezerische Interpretenstiftung

Médiatámogató: Kultúrpart

A fesztivál részletes programja itt érhető el.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!