Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Dutoit végleg lemond Királyi Filharmonikusok vezetéséről

Dutoit végleg lemond Királyi Filharmonikusok vezetéséről

A szexuális visszaélésekkel gyanúsított svájci karmestert decemberben, a vizsgálatok idejére felmentették a művészeti vezetői és első karmesteri tisztségből. A vezetőséggel történt tanácskozás után Charles Dutoit tegnap lemondott a pozíciókról.

- hirdetés -

Charles Dutoit 2009 óta volt a Királyi Filharmonikus Zenekar (Royal Philharmonic Orchestra – RPO) első karmestere és művészeti vezetője, tisztségeiből eredetileg 2019-ben köszönt volna le, de a tervek szerint az RPO művészeti irányításából továbbra is kivette volna a részét. A karmesternek joga van az ártatlanság vélelméhez, és joga van tisztázni a személye körül megfogalmazódott etikai vétség gyanúját – vélte decemberben a Royal Philharmonic Orchestra vezetősége, ahol szerették volna, hogy a művészi munkát külső tényezők ne befolyásolják, a tagok előítéletektől mentesen tudjanak saját feladataikra koncentrálni.

“A Királyi Filharmóniai Társaság legfrissebb aranyérmese a BBC Proms koncertjére készülődve beszélt arról, hogy időnként nehéz ember, van, hogy türelmetlen, és azt el tudja képzelni, hogy ettől sokan szenvednek, de soha nem viselkedik zsarnokként. Legalábbis ma már nem” – írtuk róla augusztusban.

- hirdetés -

A karmester továbbra is fenntartja ártatlanságát, de a folyamatos bizonytalanság és a médiafigyelem miatt pozíciója tarthatatlanná vált, így a 2019 októberére tervezett visszavonulás közös megegyezéssel azonnali hatállyal életbe lép. A Királyi Filharmonikus Zenekar – szól a legfrissebb közlemény – elkötelezett az etikus viselkedés legmagasabb követelményei iránt, és nagyon komolyan veszi a művészek és más munkakörben dolgozók munkahelyi biztonságát illető felelősségét.

(Via RPO)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.