Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Feloszlatták az El Sistema egyik zenekarát

Feloszlatták az El Sistema egyik zenekarát

A Teresa Carreño Ifjúsági Zenekar a világhírű venezuelai zenei oktatási-nevelési program második számú együttesének számít, tagsága az elmúlt évben a politikai események hatására felére csökkent.

- hirdetés -

Központi döntéssel a program és az ország számára is zászlóshajónak számító Simon Bolívar Ifjúsági Zenekar nyári európai turnéját lemondták, a Teresa Carreño Szimfonikus Zenekart pedig feloszlatták, tagjai egy része a caracasi együttesben folytathatja. Az El Sistema második számú zenekara szintén sokat turnézott, vezényelte őket Simon Rattle és Claudio Abbado is, játszottak többek között Salzburgban, de a nemzetközi koncertszíntéren nem sikerült a Simon Bolívaréval azonos népszerűséget és elismertséget elérni.

Megszűnhet Venezuela első számú szimfonikus zenekara

- hirdetés -

A jelenlegi politikai-gazdasági helyzetben sok fiatal muzsikus elhagyta az országot, legnagyobb részük nyugat-európai és észak-amerikai zeneakadémiákon folytatja a tanulást. A Simon Bolívar Ifjúsági Zenekar 120 tagjának harmada jelentette be, hogy inkább elhagyja az országot, minthogy a jelenlegi, tarthatatlan körülmények között folytassák a művészi munkát. A döntésüknek csak egyik oka, hogy a fizetésük alig éri el a 10 dollárt. A Teresa Carreño  és a helyi ranglistán harmadik Caracasi Ifjúsági Zenekar taglétszáma az elmúlt évben a felére esett vissza.

(Via Slipped Disc, Jonathan Govias blogja – a karmester jelzi, a hír nem olvasható az El Sistemát fenntartó alapítvány honlapján)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.